Nieuws

Bedrijven en overheden kopen dankzij samenwerking in Green Deal Circulair Inkopen voor 300 miljoen euro circulair in

nieuws Circulaire economie 2 november 2020

Driejarig project met onder meer MVO Nederland, ABN Amro, Landal Greenparks en Alliander krijgt inmiddels navolging in buitenland.

Twintig grote Nederlandse bedrijven en twaalf overheidsinstanties kochten de afgelopen jaar voor circa driehonderd miljoen euro aan goederen circulair in. Dat is het belangrijkste resultaat van de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI), een drie jaar durend project waarin inkoop wordt gebruikt om de circulaire economie aan te jagen. MVO Nederland is een van de initiatiefnemers van het project, waaraan ook bedrijven als ABN Amro, Landal Greenparks, Alliander en bouwbedrijf TBI deelnemen.

Nederland is koploper in West-Europa op het gebied van circulaire inkoop binnen private en publieke organisaties – in het buitenland vindt de Nederlandse werkwijze inmiddels navolging. De initiatiefnemers vertrokken al naar België, Frankrijk, Portugal en Finland om, na verzoeken uit die landen, te helpen daar soortgelijke initiatieven op te zetten. Daarmee is het doel van het project om te ontdekken hoe inkoop bijdraagt aan het versnellen van circulaire economie geslaagd.

Staatssecretaris Van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: “Een circulaire economie is ons geheime wapen tegen klimaatverandering. Het maken van spullen en ons voedsel veroorzaken samen bijna de helft van de wereldwijde uitstoot van CO2. Als we al onze spullen zouden recyclen en hergebruiken in nieuwe producten, van onze bureaustoelen tot oude bedrijfskleding, voorkomen we afval en dragen we bij aan het oplossen van klimaatproblemen. Deze Green Deal laat zien dat circulair inkopen werkt. Laten we samen zorgen dat we van circulair inkopen het nieuwe normaal maken voor alle overheden en bedrijven.”

De Rijksoverheid startte in 2013 GDCI samen met MVO Nederland, PIANOo – Expertisecentrum Aanbesteden, inkoopvereniging Nevi, organisatiebureau Kirkman Company en Circle Economy Amsterdam. Na de eerste ronde van drie jaar werd een inkoopwaarde van honderd miljoen euro behaald. De tweede ronde zorgde met driehonderd miljoen voor drie keer zoveel inkoopwaarde als in de eerste ronde. Deelnemende bedrijven en gemeentes als Rotterdam en Wageningen moesten minimaal twee circulaire inkooptrajecten starten, waarover ze hun ervaringen en leerpunten deelden met andere deelnemers.

Binnen het project zorgde netwerkbeheerder Alliander er bijvoorbeeld voor dat 81 procent van de gesloopte materialen uit het oude pand een herbestemming in het nieuwe kantoor kreeg. En groeide de gemeente Wageningen binnen overheidskringen uit tot pionier wat betreft circulaire inkoop. In Wageningen kwam een fietsbrug van deels geopolymeerbeton in plaats van gewoon beton, werd een circulaire sporthal aangelegd en kwamen er lockers op het gemeentehuis zonder achterkanten. Want die bleken onnodig.

“Die driehonderd miljoen euro is pas het begin. De kunst is nu om dit bedrag op te schalen en te vergroten door meer bedrijven te laten meedoen”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “Ik denk dat wij het als Nederland op circulair gebied echt al goed doen. Europa is zeker geïnteresseerd in onze ervaringen dus die zullen we ook ruimschoots delen.”

De GDCI bundelde de opgedane kennis en ervaringen rondom circulair inkopen in een magazine, wegwijzer en e-learning. Meer informatie over GDCI vind je in onze case.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.