Nieuws

Bartho Boer van NS: “Ik geloof dat de transitie naar een nieuwe economie het snelst gaat als we drempels wegnemen”

nieuws 28 november 2019

NS is hoofdsponsor van NE20, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar dat MVO Nederland organiseert op 23 januari 2020 in de Beurs van Berlage. “Een goede match”, vindt Bartho Boer, directeur Communicatie en Corporate Affairs van NS. “Want eigenlijk doen we als organisaties vrijwel hetzelfde: mensen verbinden.” We interviewen Boer over de rol van NS in de nieuwe economie en wat hij verwacht van NE20: “Ik hoop mensen te ontmoeten die de uitdagingen van vandaag met een frisse, oplossingsgerichte mindset willen aanpakken.”

Waarom kiest NS juist voor een samenwerking met MVO Nederland?

“NS wil het aantal bedrijven vergroten dat Nederland mooier wil maken. Dat past van nature bij wie we zijn en wat we doen. Omdat Nederland mooier maken natuurlijk niet in je eentje kan, zoeken we zo veel mogelijk bondgenoten. MVO Nederland is dan als beweging van ondernemers een voor de hand liggende partner.”

Wat hoop je op NE20 aan te treffen?

“Los van het programma en wie er komen, verwacht ik een bepaalde spirit. Natuurlijk staan we economisch en op het gebied van duurzaamheid voor een enorme opgave. Soms denk je; jeetje, gaat het allemaal wel lukken? Maar ik hoop juist op een progressieve en optimistische sfeer. Ja, er is veel werk, maar we kunnen dit. We hebben in dit land in het verleden bewezen dat we tot grote dingen in staat zijn als we schouder aan schouder samenwerken.”

“Ik verwacht op NE20 een progressieve en optimistische sfeer. Ja, Er is veel werk, maar we kunnen dit.”

MVO Nederland zet op NE20 in op het thema ‘neem je aandeel in de nieuwe economie’. Aan welke thema’s werkt NS met name?

“Ons belangrijkste thema is uiteraard mobiliteit. Als mensen dagelijks op een schone manier van A naar B reizen, levert dat een grote bijdrage aan het milieu. Onze treinen rijden volledig op windenergie en we willen op onze daken en terreinen zelf energie op gaan wekken met windmolens en zonnepanelen. Toen we onze verouderde treinen moesten strippen, is 97 procent van de materialen hergebruikt. We hebben bijvoorbeeld voetbaltafels gemaakt van vloerdelen. Die staan nu op stations. Zo delen we onze duurzame ambities op een laagdrempelige manier met de wereld om ons heen.”

Stel: we hebben het kantelpunt in 2025 bereikt: 20 procent van de economie gaat om in de nieuwe economie. Hoe ziet de NS er dan als organisatie uit?

“Ik hoop dat er dan nog meer mensen kiezen voor openbaar vervoer. Dat we de drempels wegnemen door treinen sneller te maken en het netwerk beter en uitgebreider. Daarvoor moeten we ook intensiever samenwerken met andere vervoerders. Op het traject Amsterdam-Utrecht-Den Bosch-Eindhoven vertrekken al zes intercity’s per uur. Daar staat gewoon elke tien minuten een intercity voor je neus. Mensen hoeven niet voor altijd en eeuwig de auto te laten staan, maar als mensen vaker voor het openbaar vervoer kiezen, nemen ze wat ons betreft een fors aandeel in de nieuwe economie. Wij willen dat zo leuk, makkelijk en betaalbaar mogelijk maken.”

Hoe zie jij de transitie naar de nieuwe economie voor je?

“Ik denk dat de grootste uitdaging is om duurzaamheid laagdrempeliger en aantrekkelijker te maken. Hoe zorg je dat het voor de happy many is, in plaats van voor de happy few? Ik geloof dat mensen bereid zijn om de juiste keuzes te maken. Stel dat iedereen morgen een Tesla zou kunnen betalen, dan zou overmorgen iedereen elektrisch rijden. Maar dan moeten er ook oplaadpunten zijn. Ik geloof dat de transitie naar een nieuwe economie het snelst gaat als we drempels wegnemen en alternatieven leuk maken.”

Wil jij ook naar het NE20-festival? Dat kan. Op www.ne20.nl vind je meer informatie over het programma en hoe je je jouw ticket reserveert. Voordeel: de Beurs van Berlage ligt op enkele minuten wandelen vanaf Amsterdam Centraal, dus een treinreis met NS is van harte aanbevolen. Bovendien biedt NS deelnemers van NE20 eerste klas gratis treintickets naar de Beurs van Berlage vanaf elk station in Nederland. 

NS op NE20

Nieuwsgierig naar de bijdrage van NS op ons NE20-festival? We zetten het hieronder voor je op een rij:

  • NS is sponsor van het mainstage met keynotesprekers Mark van Baal en Joris Luyendijk
  • NS verzorgt eerste klas e-tickets voor alle deelnemers die aangeven van dit aanbod gebruik te willen maken
  • Bartho Boer, Communicatie en Corporate Affairs bij NS, geeft een break-out sessie over duurzame mobiliteit
  • NS is in combinatie met Verdraaid Goed te vinden op de beursvloer

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.