Nieuws

Barbara Kathmann (PvdA) in podcast MVO Nederland: “De Nederlandse innovaties in circulair plastic verduurzamen de hele wereld.”

nieuws Circulaire economie 15 maart 2021

Nederland kan met al zijn bedrijfsinnovaties een wereldwijde koplopersrol spelen op weg naar de nieuwe economie. Met de ontwikkelingen in bijvoorbeeld circulair plastic kunnen we de circulaire economie verbinden aan de uitdagingen van de energietransitie. Dat zegt Barbara Kathmann in de zevende aflevering van de podcast Minister van de Nieuwe Economie van MVO Nederland. Hierin voelen presentator Michel Schuurman – directeur economie en politiek bij MVO Nederland – en Michel Scholte als Minister van de nieuwe economie politici aan de tand over leiderschap in de nieuwe economie. Welke partij toont lef, stimuleert echte prijzen en geeft duurzame ondernemers de wind in de rug?

De overheid speelt een belangrijke rol in de transitie, aldus Kathmann. “Zo kan de overheid innovaties inkopen en toegevoegde waarde bieden als netwerker en regisseur.” Ze noemt daarbij voorbeeld van de mkb-deals in Rotterdam. Hier zitten ondernemers direct bij nieuwe regels of beleid aan tafel bij de gemeenteVolgens Kathmann verdient dit idee opschaling. Ook is ze met de PvdA voorstander van heldere loketten en stimuleringsfondsen voor ondernemers.  

Kathmann geeft in de podcast verder aan dat het fiscale stelsel een belangrijke knop is om aan te draaien op weg naar de nieuwe economie: “Het mooie van een belastingmaatregel is daarbij dat de opbrengsten zijn in te zetten als belastingvoordelen voor duurzame ondernemers. Dat zorgt weer voor een versnelling op het invoeren van innovaties als circulair plastic.” 

Offerteoverhandiging 

Voorafgaand aan de podcastopname overhandigde MVO Nederland een offerte namens duurzame ondernemers met daarin een oproep aan de PvdA om de volgende kabinetsperiode de randvoorwaarden te realiseren die ondernemen in de nieuwe economie mogelijk maken. Tijdens de formatieperiode hoopt MVO Nederland deze offerte te verzilveren in een contract, dat staat voor ambitieuze plannen in het regeerakkoord. 

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan de podcast op Spotify of hieronder. Wil je de uitgebreide offerte lezen die MVO Nederland aanbiedt aan politici? Die vind je hier. 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.