Auping en Drive winnen Circular Awards 2019
nieuws 22 februari 2019
De Circular Awards 2019 zijn gewonnen door Auping en DRIVE. Dit jaar werden twee hoofdprijzen uitgereikt; één voor publieke partijen (de Circular Award Public) en één voor private organisaties (de Circular Award Business). De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie in de Fokker Terminal in Den Haag.
Auping won de Circular Award Business met zijn circulaire matras Revive. De jury was lovend over het feit dat de matras 100% circulair is. “Circulaire economie draait nog vaak om het sluiten van kringlopen aan het einde van de levenscyclus van een product. Nog te weinig ziet de jury de volgende stap: producten zó ontwerpen dat ze makkelijk repareerbaar en volledig recyclebaar zijn. Auping heeft precies dat gedaan met zijn 100% circulaire matras.” De award werd uitgereikt door Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.
CIRCULAIRE BRUG
De Circular Award Public ging naar DRIVE, een 66 meter lange fietsbrug die wordt aangelegd over het Van Harinxmakanaal in Ritsumasyl. De brug bestaat voor circa 80% uit biocomposiet op basis van vlas en natuurlijk hars, waarbij vlas een bijproduct is uit de vlasolie-industrie. In het project wordt in een bouwteam samengewerkt met aannemers, adviesbureaus en onderzoeksinstituten. De Friese aanpak is breder toepasbaar in het openbare wegennet en daarom niet onopgemerkt gebleven; er is wetenschappelijke en commerciële belangstelling vanuit binnen- en buitenland. Sjoerd Vrieswijk nam namens de provincie Friesland de prijs in ontvangst uit handen van Hein van Stokkom, directeur bijzondere projecten van Waterschap Brabantse Delta.
De prijzen zijn een initiatief van Nederland Circulair! in samenwerking met het Rijksbrede Programma ‘Nederland Circulair in 2050’. De prijzen gaan naar de meest iconische circulaire producten of projecten die laten zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Met 120 aanmeldingen was de competitie ook dit jaar weer sterk. De circulaire economie leeft volop in Nederland. Dat reflecteert zich zowel in de kwantiteit als kwaliteit van de aanmeldingen.
GA OOK AAN DE SLAG MET CIRCULAIR ONDERNEMEN
Om te komen tot een nieuwe economie is daadkracht nodig. Organisaties en initiatieven als deze tonen aan dat het loont om afval om te zetten in nieuwe grondstoffen. Wil je ook stappen zetten op het gebied van circulair ondernemen? In de Nieuwe Businessagenda geven we informatie en tips om zelf aan de slag te gaan. Heb je vragen over circulair ondernemen? Bij het onlangs gelanceerde Versnellingshuis Nederland circulair! kun je terecht voor al je vragen, samenwerkingen en doorbraakprojecten.