“Als werkgever moet je een intrinsieke motivatie hebben om hier een succes van te maken”
nieuws 11 december 2018
Advies en ingenieursorganisatie Arcadis is een partner van het eerste uur van de Refugee Talent Hub. Harm Albert Zanting is Directeur Water & Milieu bij dit bedrijf. Azza Alragab komt uit Homs, in Syrië en loopt stage bij Arcadis. Een dubbelinterview over ambities, talenten en eigenwijze keuzes.
MAATSCHAPPELIJK EN ZAKELIJK BELANG
Consultancybedrijf Accenture introduceerde begin 2016 het idee van de Refugee Talent Hub aan een groep van CEO’s op het World Economic Forum in Davos. De kerngedachte: er is krapte op de arbeidsmarkt en er is onbenut arbeidspotentieel van vluchtelingen en werkgevers hebben een rol te vervullen om deze kloof te dichten. Arcadis onderschreef deze boodschap en sloot zich direct aan bij de Refugee Talent Hub. Harm Albert Zanting: “Het was ons direct duidelijk dat we hieraan moesten meedoen. Wij zijn staan middenin de maatschappij en willen een bijdrage leveren aan die maatschappij. Daarnaast is er natuurlijk ook een zakelijk belang. Bijdragen aan dergelijk initiatief geeft ons bedrijf een profiel dat aantrekkelijk is voor nieuwe collega’s. Zeker voor de jongeren die nu van de universiteit afkomen is salaris niet het belangrijkste; zij willen werken bij een bedrijf met maatschappelijke relevantie. En nog veel concreter: er zit volop talent in de groep mensen die nieuw in Nederland is aangekomen. Wij zoeken dat talent.” Een van die mensen is Azza Alragab.
“IK HAD MIJN CAPACITEITEN BEWEZEN”
Toen Azza aankwam in Nederland, was ze benieuwd naar de waarde van haar diploma in Nederland, zodat ze voor zichzelf een plan kon maken. Haar diploma bleek gelijk te staan een HBO Bachelor in Geotechnische Civiele Techniek. Ze hoefde niet verder te studeren en mocht direct aan het werk. De gemeente vond vrij snel werk voor haar – maar Azza gaf aan in ieder geval eerst de Nederlandse taal te willen leren en pas daarna aan de slag gaan. Azza: “Dat was een riskante beslissing, maar pakte gelukkig goed uit. Ik heb de gemeente verteld dat ze me wat tijd moesten geven om de taal te leren. Binnen vijf maanden heb ik de A1- en A2-niveaus en de inburgeringscursus Nederlands behaald. Toen ik het A2-niveau had afgerond, liet ik de gemeente direct weten dat ik klaar was om te werken. Ik had mijn capaciteiten bewezen.” Een eigenwijze keuze. Harm Albert, lachend: “Eigenwijze keuzes spreken mij wel aan. Niemand kent haar beter dan zij zichzelf. Dus als haar besluit om eerst door te leren goed doordacht is, vind ik dat een heel verstandig besluit. Het is ook een mooie les voor ons: we moeten misschien niet te snel concluderen dat een bepaald carrièrepad goed is voor iemand. Bescheidener zijn en weten dat we dat inzicht misschien helemaal niet kunnen hebben.”
STAGE
Intussen was Azza in contact gekomen met een Nederlandse filmmaker die een korte documentaire maakte over een aantal vluchtelingen. Zij figureerde in deze documentaire. Dit hielp haar om zich in de kijker te spelen bij de gemeente, die met haar op zoek ging naar een baan. Azza: “Zo ben ik bij Arcadis terechtgekomen. En ondanks al mijn verantwoordelijkheden, thuis en voor mijn kinderen was dit een kans die ik niet kon en wilde weigeren. In juli ben ik begonnen met een stage. Zo’n stage is erg nuttig, omdat ik de Nederlandse manier van werken moet leren. Als geotechnisch ingenieur gebruiken we in Syrië andere programma’s en software dan jullie hier in Nederland. In het begin vond ik dit moeilijk: ik wist niet hoe die programma’s functioneerden. Inmiddels heb ik dat geleerd.” Water stroomt overal Dit komt overeen met ervaringen van andere statushouders bij Arcadis. Harm Albert: “Water stroomt overal op dezelfde manier, maar hoe je ermee omgaat en hoe je het in programma’s stopt – dat is overal anders.” Het vergt tijd en begeleiding om mensen daarmee bekend te maken. Harm Albert: “Als werkgever moet je een intrinsieke motivatie hebben om hier een succes van te maken.” En er zijn meer aandachtspunten. De belangrijkste volgens Arcadis: “Er moet echt een vakinhoudelijke match zijn. En dan nog: veel van ons werk is het voeren van gesprekken met klanten en het schrijven van rapporten. Het is handig om mensen – in ieder geval in eerste instantie – op een positie te zetten die niet heel talig is. En je moet een taalcursus eigenlijk zelf aanbieden. Vaktaal leer je het best binnen het bedrijf, op de werkvloer.”
“JIJ BENT DE AUTEUR VAN JE EIGEN TOEKOMST”
Wat raadt Azza Alragab andere nieuwkomers aan? Azza: “Iedereen ervaart de dingen anders, dus mijn advies aan mensen zou zijn om niet volledig te vertrouwen op wat anderen tegen je zeggen. Jij bent de auteur van je eigen toekomst en je moet hard werken om je dromen waar te maken. Ik zou nieuwkomers aanraden niet zomaar werk aan te grijpen wat ze niet per se leuk vinden, alleen om iets te doen te hebben. Iets doen wat niet uit je hart komt is moeilijk. Neem je tijd om wat je interesseert te vinden en je zult slagen”.
De Refugee Talent Hub interviewde Azza en Harm Albert apart; de uitgebreidere versie van beide interviews zijn te lezen op de website van de Refugee Talent Hub. De documentaire waarin Azza figureert is hier te vinden.