Nieuws

5 vragen aan Marcel Splinter (Brainworm) over het TIAS Sustainability Leadership Program

nieuws Nieuwe Rijkdom 19 juli 2021

Met het Sustainability Leadership Program dat MVO Nederland organiseert in samenwerking met TIAS, School for Business and Society, doe je in vijf dagen nieuwe kennis en vaardigheden op om de duurzame transitie in jouw organisatie op strategisch niveau een boost te geven. Marcel Splinter, eigenaar van Brainworm, nam eerder deel aan dit opleidingsprogramma. We stellen hem vijf vragen over wat hij daarvan vond.

1. Wie ben je?

“Na jaren bij een grote bank te hebben gewerkt, koos ik na het Akkoord van Parijs voor het duurzame pad. Deze wake-up call maakte dat ik opnieuw ging nadenken: wat vind ik nou écht belangrijk en hoe draag ik bij? Ik begon met een opleiding transitiemanagement aan de Erasmus Academy, maar wilde sneller en meer. Wel zag ik dat je intern een cultuuromslag nodig hebt voor een krachtige transitie. Je moet medewerkers betrekken. Daaruit is mijn bedrijf Brainworm ontstaan, waarin ik organisaties adviseer en ze help om de interne dialoog op gang te brengen. Daarnaast ga ik aan de slag bij de Hogeschool Rotterdam om mee te bouwen aan de minor betekeniseconomie.” 

2. Waarom ben je het TIAS Sustainability Leadership Program gaan volgen? 

“Ik werk inmiddels drie jaar heel actief aan het vormgeven van de nieuwe economie. Mijn nieuwsgierigheid leidde me tijdens de coronapandemie naar de wens nóg een opleiding te volgen. Een opleiding die mijn duurzaamheidskennis verder verbreedt en gericht is op praktische toepassing. Zo kwam ik bij het Sustainability Leadership Program van TIAS uit. Deze opleiding gaf me een kader om duurzaamheid in organisaties vorm te geven.” 

3. Wat maakt het programma zo sterk? 

“De kracht zit hem vooral in de verschillende dagen en thema’s. Van innovatie tot leiderschap en samenwerking – je krijgt een volledig beeld over wat je kunt doen. Daarbij vond ik de voorbeelden van duurzaam leiderschap erg inspirerend. Of ze nu werden gegeven aan de hand van het boek over Paul Polman (oud-CEO Unilever) of via praktijkvoorbeelden van gastsprekers. Wat ik ervan geleerd heb is dat je sowieso voor complexe keuzes komt te staan, maar dat je door het gewoon te doen en lef te tonen uiteindelijk het verst komt. Daarnaast is de combinatie tussen inhoud met coaching en de interactie met andere deelnemers fijn. Vooral de ervaringen van deelnemers uit een andere sector en met een andere rol waren interessant. We hebben een gezamenlijk eindpunt, maar een heel ander startpunt.” 

“Vooral de ervaringen van deelnemers uit een andere sector en met een andere rol vond ik inspirerend.”

Marcel Splinter, Brainworm

4. Wat ben je anders gaan doen door de opleiding? 

“Ik ben radicaal anders gaan kijken naar duurzaamheid. De opleiding heeft me een verdieping gebracht waardoor ik ook oorzaken zie van bepaalde uitdagingen. Dit maakt me scherper in staat de kern te vinden en die te vertalen naar ambitieuzere en beter toepasbare KPI’s voor duurzaamheid.” 

5. Wat is je tot slot het meest bijgebleven? 

“Dat wat je op duurzaamheidsvlak doet alleen werkt als het de kern van je organisatie raakt.” 

Meld je aan voor het Sustainability Leadership Program 

Wil jij ook in vijf dagen nieuwe kennis en vaardigheden opdoen om de duurzame transitie in jouw organisatie op strategisch niveau een boost te geven? Meld je dan aan en krijg kennis en tools aangereikt om de duurzame impact van jouw organisatie te vergroten. Vanuit jouw persoonlijke opdracht en de opgave van je organisatie. Ben je ook nog eens partner van MVO Nederland? Dan profiteer je van een korting van 530 euro op de inschrijfkosten. Er zijn nog plekken voor de ronde die in november 2022 begint. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over deze opleiding.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.