1. Wat betekent de coronacrisis voor de leersector?
De vraag naar leren schoenen, tassen, riemen, jassen en andere spullen is sinds de quarantaine vrijwel volledig ingestort. Wat ik van leermodebedrijven hoor is alles tussen ‘het gaat nu nog wel’ tot ‘het is catastrofaal’. Leveranciers krijgen te maken met gecancelde orders en betalingstermijnen die eenzijdig worden verlengd. Uiteindelijk worden fabrieken in armere productielanden ook keihard geraakt. Zij zitten zelf ook op slot door Corona en hebben niet zo’n sociaal vangnet als wij hier.
Van sommige bedrijven hoor ik inmiddels dat er voorzichtig weer orders worden geplaatst voor het laatste kwartaal van 2020. Dat geeft hoop. Aan de andere kant: het betekent dat de sector bijna twee kwartalen aan omzet misloopt. Bovendien moeten die orders voor Q4 wel geproduceerd kunnen worden en dat is onzeker, doordat veel fabrieken nu nog dicht zijn. Merken zullen dus creatief moeten zijn en soms nieuwe producenten moeten vinden.
2. Wat voor maatregelen kunnen ondernemers nemen?
Natuurlijk moedig ik ondernemers in Nederland aan om gebruik te maken van de regelingen die de overheid biedt. En ga in gesprek met je bank en verhuurder. Maar dat zullen ze sowieso wel doen. Verder hoop ik dat ondernemers de moed niet verliezen en proberen er het beste van te maken. Van de moderetail horen we dat sommige artikelen nog steeds goed online verkocht worden, zoals yogakleding, athleisure en ondergoed. Misschien zijn er ook leren artikelen die mensen vooral thuis gebruiken, zoals BBQ-schorten. Ook blijken cadeauartikelen nu online goed verkocht te worden. Je kunt tenslotte niet bij je vrienden of familie langs voor een verjaardag, maar je kunt wel iets opsturen. Probeer je artikelen dus zo te promoten.
3. Zie je ook kansen op het vlak van de overgang naar een nieuwe economie? Zo ja, welke?
Wat nu echt goed duidelijk wordt is dat veel bedrijven in de leermodeketen te weinig financiële reserves hebben kunnen opbouwen, fabrieken in productielanden voorop. Het zou mooi zijn als alle bedrijven in de sector – retailers, merken, private label bedrijven, agenten en fabrikanten – elkaar voortaan een eerlijke winstmarge gunnen. Daarvoor moeten wij als consumenten ook beter worden opgevoed over eerlijke prijzen. Als eerste hoop ik dat inkopers en leveranciers samen goede afspraken maken en de acute pijn zo eerlijk mogelijk delen, zodat ze allebei nog bestaan na deze crisis.
Verder zou het mooi zijn als alle bedrijven in de keten voortaan minder risico hoeven te nemen met voorraden. De modesector kan dit moment aangrijpen om meer te gaan produceren wat mensen echt willen hebben: op basis van pre-orders, of ‘made to measure’ bijvoorbeeld. Consumenten moeten dan langer wachten op hun spullen. Daar kunnen ze nu aan wennen, want veel retailers hebben hun levertijden vanwege Corona al verlengd tot enkele weken. Wie weet kunnen we dit vasthouden na de crisis en gebruiken om overproductie tegen te gaan.