Interview met Theo konijnendijk van RET: “onze ambities staan nog recht overeind. Linksom of rechtsom gaan we die halen.”

Theo Konijnendijk – Senior adviseur duurzaamheid en innovatie bij RET – legt uit hoe het klimaatbeleid van het vervoersbedrijf de laatste jaren vleugels heeft gekregen. “In 2014 hebben we samen met andere OV-ondernemingen in Europa onze CO2-uitstoot in kaart gebracht. Op papier was dat toen best in orde, maar we voelden ons toch niet heel comfortabel met die certificaten van Noorse stroom uit waterkracht. Daarmee kun je grijze stroom wel vergroenen, maar een echte oplossing is het niet.”

Binnen 5 jaar 80 procent minder CO2

De RET is vanaf dat moment op zoek naar betere manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een grote sprong voorwaarts kwam in 2019, toen de doelstelling werd aangenomen om binnen vijf jaar maar liefst 80 procent CO2 te reduceren. Konijnendijk: “En dan moet je grote stappen maken. We moesten het contract met onze energieleverancier totaal herzien, overstappen van diesel op elektrische bussen, en vooral minder stroom verbruiken. We wilden af van die certificaten, en gebruik maken van regionaal additioneel opgewekte duurzame energie én zelf groene energie opwekken.”

Alle metro’s, bussen en trams op groene stroom laten rijden lukte na een uitgebreide marktconsultatie met energiebedrijven en aanbesteding van het energiecontract. In ruil voor een langjarig contract bood Eneco aan additionele energie op te wekken met nieuwe windparken, naar het voorbeeld van NS.

Besparingen verdwijnen onder je handen

Daarmee was het nog niet gedaan. Konijnendijk: “Het lijkt soms wel of de besparingen onder je handen weer verdwijnen. Nieuwe voertuigen zijn comfortabeler, maar ook zwaarder, waardoor ze meer energie verbruiken. Ze hebben bijvoorbeeld airconditioning, reizigers zijn inmiddels gewend aan digitale reisinformatie. Door dat soort dingen neemt de vraag weer toe.”

RET haalt alles uit de kast om de ambitieuze doelstelling toch te halen. Bussen worden ’s nachts opgeladen met overtollige stroom uit het metronetwerk. Er ligt een plan om meer rem-energie van railvoertuigen terug te winnen, er liggen zonnepanelen op het dak van bedrijfspanden. Konijnendijk: “Het doel is om de centrale werkplaats aan de Kleiweg zelfs energiepositief te maken. Dat houdt in dat we ieder uur van de dag zelf meer energie produceren dan we gebruiken. Het idee om het pand te verwarmen door warmteopwek uit het asfalt op straat kwam te laat, maar we overwegen wel om op termijn afgeschreven accu’s uit elektrische bussen om te bouwen om onze eigen stroom in op te slaan.”

"En we hebben altijd geroepen dat het OV duurzamer is dan auto’s, maar door de opkomst van elektrisch rijden wordt dat argument zwakker. Daarom willen we ook steeds verder gaan met onze doelstellingen.

Theo Konijnendijk, Senior adviseur duurzaamheid en innovatie bij RET

We leggen de lat steeds hoger

“Waarom we dat allemaal doen? In de eerste plaats natuurlijk omdat we willen bijdragen aan de mondiale Sustainable Development Goals (SDG’s) en aan klimaatdoelstellingen van onze aandeelhouders. En we hebben altijd geroepen dat het OV duurzamer is dan auto’s, maar door de opkomst van elektrisch rijden wordt dat argument zwakker. Daarom willen we ook steeds verder gaan met onze doelstellingen. We hebben nu met 20 procent van de inspanning 80 procent van het doel gehaald, maar de komende jaren leggen we de lat nog hoger. En daar hebben we iedereen van RET bij nodig.”

Dat het een uitdagende periode wordt, staat voor Konijnendijk wel vast. “Corona speelt ons wel parten, want het blijken juist OV-gebruikers te zijn die thuis kunnen werken. Op langere termijn komen die reizigers wel terug. De verstedelijking en bevolkingsgroei gaan ook gewoon door. We hebben een dipje in de uitvoering, maar onze ambities staan nog recht overeind. Linksom of rechtsom gaan we die halen.”

Langste verlengsnoer van Rotterdam

Voor Konijnendijk zit de uitdaging vooral in het beter op elkaar afstemmen van allerlei disciplines en organisaties. “Door bepaalde regels kunnen we niet alle technische mogelijkheden benutten. Ons metronet is eigenlijk het langste verlengsnoer van Rotterdam, maar we mogen daar nog niet alles mee doen. We zouden bijvoorbeeld de rem-energie uit de metro kunnen benutten voor een bedrijventerrein langs het tracé, maar dat mag nog niet. Want waar komt de meter te staan? Van wie is die energie, wie betaalt de transportkosten en de belastingen? Wie gaat er over de veiligheid? De techneuten kunnen het allemaal wel oplossen, maar juridisch moet er ook nog een en ander geïnnoveerd worden.”

“Het zijn bedrijfsoverstijgende oplossingen, en die zijn per definitie ingewikkeld. Dit soort innovaties raakt uiteindelijk ook de rol van RET, ons asset management. We zijn gewend om ons netwerk keurig te beheren, maar innoveren vraagt meer.”

Aan de slag: download de 100 mvo-tips

Ben je overtuigd door dit mvo-voorbeeld en wil je niet achterblijven in de oude economie? Wij helpen je op weg. Met onze 100 mvo-tips breng je jouw bedrijf zo die nieuwe economie in! Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de link direct via je e-mailadres.

Laat je ons weten hoe je heet?
Vul je achternaam in
We vernemen graag je functie
Vul je organisatienaam in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft
Selecteer de meest relevante voor jouw organisatie
Vul je e-mailadres in