Minder afval, meer voedingsstoffen
En daar liggen zeker mogelijkheden. Want na het plukken van koffiebonen worden de bonen en de pulp gescheiden. Dit levert een grote berg koffiepulp en dus afval op, die vaak in de natuur belandt. Alleen dat is al zonde, maar uit de koffiepulp kan ook nog pectine worden gehaald. En dat stofje is waardevol vol veel voedingsmiddelen: zo is het een belangrijk verdikkingsmiddel voor jam en yoghurt.
Van bes naar groene koffie
Moyee zocht daarom naar een techniek om deze stof zonder gebruik van chemicaliën te winnen uit de pulp of cascara. Dit de gedroogde schil van de koffiebes. Daarbij wilden ze, volgens hun FairChain filosofie, zorgen voor extra inkomsten voor de boer. Ze schakelden de IMVO-voucher in en kregen lokaal advies van Cheneku Kontar van Wise Consultants om het voor elkaar te krijgen. En met succes. Door middel van de zogeheten ‘wet processing’-techniek, oftewel het wassen van koffie en fermentatie (gisting) van de bonen, haalt Moyee waardevolle stoffen uit de schil.
''We zijn zeker tevreden. Er is een heel ander beeld ontstaan op wat eerst afval was.''
Guido van Staveren van Dijk, Eigenaar Moyee Coffee
Smaakt naar meer
Moyee is nog niet klaar. Het koffiebedrijf gaat nu verder uitwerken welke apparatuur nodig is voor dit proces en gaat dit testen in een pilotopstelling in Ethiopië. En of Guido de IMVO-voucher kan aanraden? Het antwoord is ja. “We hebben behulpzaamheid ervaren in het proces.”