Word jij de minister van de nieuwe economie?

Wil jij het verschil maken richting een duurzamere toekomst maar voel je je niet altijd of onvoldoende gesteund door het beleid van de overheid? Wil jij naar een nieuwe economie en heb je daar een concrete visie op die politici moeten horen? Vind jij ook dat we sneller kunnen? Wacht dan niet langer, maar pak nu de kans. MVO Nederland zoekt namelijk de minister van de nieuwe economie. En jij kunt dat worden.

Op 1 oktober gaat de website live met daarop alle informatie over deze campagne. Tot die tijd vind je hieronder alvast een antwoord op de vragen die je rondom deze campagne kunt hebben. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op via ministervandenieuweeconomie@mvonederland.nl.

Kan iedereen zich kandidaat stellen als minister van de nieuwe economie?

Ondernemers en allerlei andere ondernemende mensen met een visie, die actief mee willen werken aan de nieuwe economie, zijn welkom.

Waarom zou ik minister van de nieuwe economie willen zijn?

Het is een unieke kans om de touwtjes (meer) in eigen handen te nemen. Ondernemende mensen met idealen hebben de overheid nodig om te kunnen groeien in de nieuwe economie. Dit is je kans om jouw boodschap te verspreiden en aan tafel te komen bij politieke beslissers.

Kan ik ook iemand aandragen als minister van de nieuwe economie?

Graag! Stuur de link van deze website en laat hem of haar zich inschrijven als kandidaat.

Wat gaat de minister van de nieuwe economie doen nadat hij is gekozen?

De minister wordt de spreekbuis namens alle deelnemers aan de campagne en duurzaam ondernemend Nederland. Hij of zij krijgt de kans om deze visie op een landelijk podium te laten horen. MVO Nederland biedt de minister de mogelijkheid aan tafel te komen bij politieke beslissers en aan het woord te komen op verschillende platforms.

Wat moet je doen als je minister van de nieuwe economie wordt?

Jouw boodschap en de boodschap van duurzame ondernemers in Nederland verspreiden, het liefst zo effectief mogelijk. MVO Nederland wil je hier graag bij ondersteunen.

Hoeveel tijd kost een mogelijk ministerschap eigenlijk?

Dat hangt helemaal van jezelf af. Je kunt er heel actief mee aan de slag, maar dat hoeft helemaal niet. Vanaf 1 december 2020 kan er op je gestemd worden, het is dan wel handig dat je op zijn minst je socialmedia-kanalen inzet om te zorgen dat mensen op je gaan stemmen. Maar je bepaalt dus zelf hoeveel tijd het je mag kosten.

Als je bij de 21 genomineerden hoort, verwachten we dat je jezelf presenteert aan de jury. Als je bij de 3 finalisten hoort verwachten we dat je voorbereid naar de finale in Amsterdam komt. Als je wordt gekozen tot dé Minister van de nieuwe economie verwachten we een tijdsinvestering, maar alsnog bepaal jij natuurlijk je eigen agenda. We hopen ongeveer een dag in de week en ondersteunen je hier bij.  Het duurt maar tot aan de verkiezingen. Het is dus een tijdelijke rol.

Hoe wordt bepaald wie de minister wordt?

De 21 kandidaten die online de meeste stemmen weten te vergaren komen op de shortlist. Zij krijgen op vrijdag 15 januari de kans voor een jury te vertellen waarom ze de beste kandidaat zijn. Op basis daarvan kiest de jury de 3 beste kandidaten. Deze mogen pitchen op NE21, het event van MVO Nederland dat 26 januari 2020 plaatsvindt. Bezoekers – online en offline – mogen een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. Dat neemt de jury mee in de uiteindelijke beslissing: wie is de Minister van de nieuwe economie?

Wie zitten er in de jury?

Jan Terlouw, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Prins Carlos en Maria van der Heijden.

Wat is het doel van deze campagne?

Het collectief van kandidaten heeft de kracht om de politieke partijen in opmaat naar de verkiezingen te laten zien dat er draagvlak is voor next generation leadership. Ondernemers weten heel goed wat er moet veranderen om een gelijk speelveld te creëren zodat duurzaam ondernemen steeds logischer wordt.

Wat doen jullie met de gegevens die ik invul bij het stemmen?

We gebruiken jouw gegevens om je op de hoogte te houden van deze verkiezing. Wil je dat liever niet? Schrijf je dan uit via de uitschrijflink in een van onze e-mails of laat het even weten via ministervandenieuweeconomie@mvonederland.nl. Daarnaast gebruiken we je gegevens om jou uit te sluiten van advertenties ter promotie van de campagne.

Wat doen jullie met de gegevens die ik invul als kandidaat?

We gebruiken jouw gegevens om je op de hoogte te houden van deze verkiezing en om contact met je op te nemen wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld als jij verkozen wordt). Wil je dat liever niet? Dan kun je helaas ook niet meedoen met deze verkiezing. Daarnaast gebruiken we je gegevens om jou uit te sluiten van advertenties ter promotie van de campagne.

Waar zit ik aan vast als ik mij kandidaat stel?

Je zit nergens aan vast. Behalve dat we je contactgegevens gebruiken om je van informatie over de campagne te voorzien. We hebben natuurlijk wel graag dat als je je inschrijft je er ook echt voor gaat. Zeker als je bij de shortlist van 21 kandidaten hoort verwachten we je commitment. Je bepaalt zelf hoeveel tijd je er in steekt.

Hoe kan ik stemmen op mijn favoriete kandidaat?

Breng vanaf 1 december 2020 je stem uit via deze website. Klik op de kandidaat van je voorkeur en vervolgens op stem.

Hoe kan ik als kandidaat meer stemmen werven?

Zet je netwerk in. Maak gebruik van sociale media. Bedenk je eigen publiciteitscampagne. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maar dat hoeft niet. Als deelnemer ontvang je een deelnemerskit met daarin al wat kant en klare socialmedia-posts. Laat in december bijvoorbeeld via Linkedin weten dat jij kandidaat bent en vraag mensen op je te stemmen.

Wat is NE21?

NE21 (Nieuwe Economie 21) is het grootste duurzaamheidsfestival voor ondernemers, dat MVO Nederland jaarlijks organiseert. Vanwege COVID-19 op 26 januari 2021 in aangepaste vorm. Hier maken we de winnaar bekend. Meer informatie op deze pagina.

Wat is de Nieuwe Economie Index (NEx)?

De Nieuwe Economie Index (NEx) is een jaarlijks onderzoek dat in één cijfer uitdrukt hoe duurzaam het Nederlands bedrijfsleven is. De gekozen minister mag bekendmaken mag de nieuwe score bekend maken op NE21.

Wie organiseert deze verkiezing?

MVO Nederland is initiatiefnemer van de Minister van de nieuwe economie.

Wat is MVO Nederland?

MVO Nederland is de beweging van ondernemers in de nieuwe economie. Meer informatie vind je op www.mvonederland.nl.

Wat is de nieuwe economie?

De nieuwe economie is een toekomstbestendige economie: klimaatneutraal, circulair, inclusief en met eerlijke ketens.

Waarom zou ik naar een nieuwe economie willen?

Omdat je als ondernemer wilt kunnen blijven ondernemen en omdat je ook toekomstige generaties een kans wilt geven.

Waarom is een minister belangrijk bij het bereiken van een nieuwe economie?

Een minister heeft invloed op beleid. We kunnen sneller stappen zetten naar een nieuwe economie als het beleid sneller verandert.

Hoe oud moet je zijn om mee te mogen doen?

18 jaar of ouder.

Wanneer wordt de longlist bekend gemaakt?

Begin januari 2021.

Wanneer wordt de shortlist bekend gemaakt?

18 januari 2021.

Wanneer en waar is de finale?

Dinsdag 26 januari in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Wanneer kan ik stemmen?

Gedurende de hele maand december 2020.

Tot wanneer kan ik stemmen?

Tot en met 31 december 2020 23.59 uur.

Kan ik vaker dan een keer stemmen?

Nee.

Op de hoogte blijven van de campagne?

Op 1 oktober gaat de website live met daarop alle informatie over deze campagne. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wees zo als eerste op de hoogte van de start van de campagne.
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en gebruiken je mailadres alleen voor mails waarvan je hebt aangegeven deze te willen ontvangen.