MVO Nederland-koplopers bepleiten ambitieuze wetgeving bij minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Een groeiende groep bedrijven neemt verregaande stappen om hun handelsketens te verduurzamen. Wetgeving belet op dit moment echter de versnelling die nodig is op weg naar de nieuwe economie. Om een gelijk speelveld voor duurzame ondernemers te bevorderen zijn scherpe randvoorwaarden essentieel. Daarom zet MVO Nederland zich namens deze ondernemers in voor ambitieuze IMVO-wetgeving in Nederland, omdat de Europese Commissie deze wetgeving steeds uitstelt. Gelukkig was daar mede dankzij onze lobby goed nieuws te melden.

MVO Nederland voerde stevige gesprekken over de nationale IMVO-wetgeving met ambtenaren, de SER en de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Deze wet moet uitbuiting, milieuschade en kinderarbeid voorgoed uit de ketens van bedrijven bannen. En dus zeer belangrijk om oneerlijke concurrentie met vervuilende bedrijven tegen te gaan. Uit deze gesprekken bleek dat vooral grote, oude economie-bedrijven de boventoon voeren. Terwijl juist koplopende bedrijven – zoals in ons netwerk – weten wat er nodig is. MVO Nederland zette deze (mkb-)koplopers en de verantwoordelijke minister aan tafel, met resultaat. 

Arte Natuursteen, Tony’s Chocolonely, Schijvens Circulair Textiel, ASN Bank en Peeze gaven in een gesprek met minister de Bruijn aan dat het vijf voor twaalf is. Ze pleitten ervoor dat het tijd wordt om te doen wat nodig is, niet wat haalbaar is. Wetgeving is daarvoor essentieel. Tijdens het latere debat over internationaal mvo kondigde de minister aan om in Nederland nu te beginnen met deze belangrijke wetgeving. In zijn woorden: “We willen koplopers belonen”. We zijn ervan overtuigd dat onze gesprekken en directe input van ondernemers hier sterk aan hebben bijgedragen. MVO Nederland blijft het wetgevingsproces volgen om te zorgen dat de wet voldoet aan de behoeften van koplopende ondernemers.

Meer informatie over onze lobby vind je hier.

Siri de Vrijer - Adviseur Public Affairs

Siri de Vrijer

Adviseur Public Affairs s.devrijer@mvonederland.nl Stuur mij een e-mail
Terug naar overzicht