IT services from Africa

Terwijl Europa worstelt met een gebrek aan IT-professionals, zoeken veel talentvolle, goed opgeleide IT-talenten in Afrika naar interessante opdrachten. Op het continent bevinden zich meer dan driehonderd IT-hubs en minstens zestigduizend Github-users. Dat worden er elk jaar meer. Een mooie kans voor Europa: de tarieven zijn competitief, het tijdsverschil is maximaal twee uur en de developers spreken native Engels of Frans.

Nederlandse bedrijven die tech professionals uit Afrika inhuren, dragen bij aan de ontwikkeling van de Afrikaanse middenklasse. In veel Afrikaanse landen kunnen developers en andere IT’ers 500 dollar per maand of meer verdienen. Dat is tot tien keer meer dan de meeste fabrieksarbeiders verdienen.

Ethische principes

Via het project ‘IT services from Africa’ legt MVO Nederland de link tussen partijen die op een maatschappelijk verantwoorde manier zaken willen doen met de Afrikaanse IT-sector. Op dit moment werken we samen met vijf Nederlands-Afrikaanse IT-bedrijven aan offshoring, training en coaching van developers en data-analisten in Afrika. De bedrijven werken volgens 10 principes voor verantwoord internationaal zakendoen in de IT-sector.

Principes

De leden van het project ‘IT services from Africa’ staan voor:

  1. Het creëren van ‘decent jobs’.
  2. Eerlijke betaling.
  3. Geen corruptie.
  4. Goede arbeidsomstandigheden.
  5. Geen gedwongen arbeid.
  6. Geen discriminatie.
  7. Diversiteit.
  8. Kennisoverdracht.
  9. Vrijheid van vereniging.
  10. Verkleining van milieu-impact.

Lees meer over de principes

Laat hier je gegevens achter om een whitepaper te downloaden met daarin vier redenen om voor IT-diensten uit Afrika te kiezen.

Laat je ons weten hoe je heet?
Vul je achternaam in
We vernemen graag je functie
Vul je organisatienaam in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft
Selecteer de meest relevante voor jouw organisatie
Vul je e-mailadres in

Meer dan 60.000
Github-users

20.000 afgestudeerde software developers
per jaar

Deelnemers

Incentro

Incentro is een IT-bedrijf met meer dan 350 werknemers in Nederland, Spanje en Nairobi, Kenia. Hiërarchie is bij Incentro ‘de plomp ingegaan’, om plaats te maken voor een strategie waarin het werkgeluk van medewerkers centraal staat en zij zelf hun kpi’s bepalen.

Meer over Incentro.
Contact: Dennis de Weerd

Competa IT

Het Rijswijkse IT-bedrijf Competa IT ontstond in 1997 als spin-off van Shell Research. Competa IT is al ruim tien jaar betrokken bij IT-projecten in Kenia. Oprichter Andy Haxby stond mede aan de wieg van de Fair Trade Software Foundation, waarmee ‘ICT Services from Africa’ samenwerkt.

Meer over Competa IT.
Contact: Peres Were

Trinity Software Center

Trinity is een IT-bedrijf dat softwareoplossingen bouwt vanuit Kumasi, Ghana voor klanten in West-Afrika en Europa. Samen met de stichting Maxim Nyansa investeert Trinity in het trainen van jonge Ghanese IT-talenten in soft skills en technische vaardigheden.

Meer over Trinity Software Center.
Contact: Diana van der Stelt

Tunga

‘Unleashing Africa’s tech talent’ is de slogan van IT-bedrijf Tunga. Vanuit vestigingen in Rotterdam en Kampala helpt Tunga freelance IT’ers in heel Afrika aan interessante opdrachten voor opdrachtgevers in Afrika en Europa.

Meer over Tunga.
Contact: Ernesto Spruyt

R&D Ethiopia

‘To connect the untapped talent of Ethiopian IT professionals to the rest of the world’. Het Nederlands-Ethiopische bedrijf R&D Ethiopia levert vanuit Addis Abeba IT-services zoals data collection en data-analyse voor bedrijven in Ethiopië en Europa.

Meer over R&D Ethiopia.
Contact: Rahel Boon-Dejene

Logos

 

samenwerkingen

Realtech werkt met softwarebouwers via Incentro  

Realtech brengt (potentiële) vastgoedkopers en projectontwikkelaars dichter bij elkaar via digitale oplossingen. Daarvoor zocht het bedrijf een betaalbare en tegelijk kwalitatief hoogstaande softwarebouwer. Daarom schakelden ze het Afrikaanse Incentro Africa in. De developers van Incentro hebben voor Realtech de kwaliteitsverzekering verzorgd door alle ‘user stories’ te testen. Zij werden onderdeel van het development team.

“De prijs is goed en de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is top.”

 

 

Rik de Jong van Realtech: “De keuze voor Incentro Africa is om meerdere redenen gemaakt. Realtech was al bekend met de kwaliteit van Incentro en met de impact die zij willen maken in Afrika. De prijs is goed en de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt is top. Bij volgende projecten willen wij opnieuw gebruik maken van hun expertise.

 

Website: incentro.com

 

Barcleys heeft met Competa een CRM-systeem ontwikkeld in Kenia

Barclays is een wereldwijd opererende bank die microkredieten verstrekt in Afrika. Daarvoor wilde het bedrijf een digitaal CRM-systeem laten ontwikkelen. Barclays zocht in Kenia naar developers die ervaring hebben met het werken in Agile/SCRUM-teams, daarom ging het bedrijf een samenwerking aan met Competa.

 

Microkredietklanten wonen en werken vaak op moeilijk bereikbare plekken. Daarom heeft Competa een CRM-systeem ontwikkeld waarmee een bankmedewerker op locatie in één keer het hele klantproces kan doorlopen. De code van dit systeem is 100% ‘made in Africa’.

“De code van dit systeem is 100% ‘made in Africa’.”

 

Competa heeft de software developers van dit CRM-systeem opgeleid in: SCRUM/Agile samenwerken en projectmanagement. Ze hebben werkervaring opgedaan in internationale virtuele teams (50% Nederlandse developers, 50% Afrikaanse developers).

Het CRM-systeem wordt in Afrika door duizend medewerkers van Barclays gebruikt en heeft duizenden microkredietverstrekkingen mogelijk gemaakt. De Afrikaanse developers hebben met dit project laten zien dat ze goed kunnen coderen. Ze werken nu bij bedrijven als EY, Safaricom en de Co-operative Bank of Kenya.

 

Website: www.competa.com

City Bibles werkt samen met Trinity Software in Ghana

City Bibles is een uitgeverij die producten op de markt brengt waarmee mensen op een interactieve manier kennis kunnen maken met het christelijk geloof. City Bibles was niet tevreden over de samenwerking met een Nederlandse leverancier die een app voor hun had ontwikkeld. De kwaliteit was onvoldoende en ze waren het niet eens over de contractvoorwaarden. Daarom koos de uitgeverij voor een nieuwe samenwerking met Trinity Software Center in Ghana.

 

Jasper Pilon, manager van de City Bibles Foundation: “Trinity Software Center in Ghana heeft een verbeterde versie gebouwd van de app, met nieuwe features. Het fijne aan deze samenwerking is dat Trinity Software Center snel en transparant communiceert en producten oplevert voor een vast bedrag.

 

Veel van onze partners in de uitgeverswereld waren verwonderd dat we met een softwarebedrijf uit Afrika in zee gingen. Ik vond het persoonlijk erg belangrijk om te bewijzen dat er prima producten uit Ghana komen. Bovendien is Trinity software een Fairtrade-software-bedrijf.

“Het eindresultaat was uitstekend. De app presteert boven verwachting.”

 

De app heeft een geavanceerde scanning-technologie waarmee gebruikers video’s kunnen afspelen op hun telefoon. Trinity moest de app als een ‘black box’ opnieuw bouwen, want het kreeg van onze eerste leverancier helaas geen technische gegevens of broncodes. Dat leverde aanvankelijk vertraging op, maar het eindresultaat was uitstekend. De app presteert boven verwachting.

 

De integriteit van het managementteam is voor City Bibles een belangrijke redenen om Trinity Software in te schakelen voor toekomstige producten.”

 

Website: trinitysoftwarecenter.com

 

Nederlands bedrijf Cuurios had binnen 2 weken een goede Afrikaanse developer via Tunga

Cuurios is een Nederlands bedrijf dat een open-source platform levert waarmee organisaties databronnen kunnen structureren, optimaliseren en automatiseren. Het doel: beter gebruik maken van de aanwezige kennis in organisaties en data vertalen naar concrete acties.

Net als veel andere softwarebedrijven is Cuurios altijd op zoek naar goede developers. Voor een project van 3-4 maanden zocht Cuurios een ontwikkelaar die Angular, Java en Spring beheerst.

“Tunga kon ons in korte tijd een aantal goede developers voorstellen.”

 

Binnen twee weken na ons eerste contact verwelkomden we Michael Bolaji in ons team als front-end developer. Dit was precies de kickstart waarop we hoopten! Na een paar maanden konden we ons team zelfs uitbreiden met nog een developer op afstand.”
Leen de Graaf, oprichter en operationeel directeur Cuurios

 

Website: cuurios.com

ORTEC Sports vindt data analisten in Afrika, via R&D Ethiopia

“Op voorhand zagen we zeker risico’s in outsourcing naar Afrika, maar al snel ontdekten we in Ethiopië het talent, de wil om kwaliteit te leveren en een gelijkwaardige partner. We zijn trots op wat we samen hebben bereikt” – Peter Timmer, Manager corporate control bij ORTEC.

 

Het Nederlands-Ethiopische bedrijf R&D Ethiopia is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen moederbedrijf RBD Consultancy en ORTEC Sports, onderdeel van het Nederlandse softwarebedrijf ORTEC.

 

ORTEC Sports is gespecialiseerd in het verzamelen van data over voetbal en andere sporten. Het bedrijf liet RBD Consultancy de mogelijkheden onderzoeken om een deel van haar activiteiten in Ethiopië te laten verrichten.

 

Als pionier in ‘data-mining’ wilde ORTEC Sports de data over internationale voetbalcompetities verrijken. Dat vergt veel handmatig invoerwerk, waardoor productiekosten hoog kunnen oplopen. ORTEC Sports zocht goede en betaalbare data analisten en wilde tegelijk een bijdrage leveren aan een betere wereld.

RBD Consultancy heeft een breed netwerk in Ethiopië, waar jonge, pas afgestudeerde IT’ers moeilijk aan een baan komen. Voetbal is de populairste sport onder Ethiopische jongeren, dus behalve van IT hebben veel jonge Ethiopische IT’ers ook kennis van internationale voetbalwedstrijden.

 

In samenwerking met een lokale universiteit wisten RBD en ORTEC Sports gezamenlijk een bedrijf op te zetten dat werkgelegenheid heeft gecreëerd voor meer dan 250 jonge Ethiopiërs. Naast een aantrekkelijk salaris krijgen de IT-talenten de mogelijkheid zich te ontwikkelen door middel van interne trainingen, mentorship en coachingprogramma’s.

 

Website: R&D Ethiopia

CONTACT

Heb je interesse in dit project of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Frans Tilstra via f.tilstra@mvonederland.nl of vul onderstaande formulier in.

Wie ben je
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je mobiele telefoonnummer in
Vul je e-mailadres in
Waar werk je
Vul je organisatienaam in
Vul je KVK in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden