IrriWatch verbetert onderzoeksmethoden voor boeren

Het beroep van agrariërs ontwikkelt zich voortdurend. Tegenwoordig vergaren boeren met data meer kennis over de staat van de bodem, hun gewassen en klimaat- en weersomstandigheden. Dat stelt ze in staat om goede beslissingen te nemen over hun bedrijfsvoering. IrriWatch helpt de boeren met zulke data.

Nauwkeurige satellietgegevens

Om nog betere oplossingen te ontwikkelen deed IrriWatch met de IMVO-voucher een onderzoek. Het draait om methodieken waarmee boeren tot meer duurzaamheid kunnen komen, de kwaliteit van bodem en gewassen te verbeteren en irrigatie beter in te zetten. IrriWatch brengt de methodieken naar een hoger niveau met de inzet van satellietgegevens.

Goed voor de kosten en voor uitbreiding

Na het onderzoek volgde de ontwikkeling van een veelzijdige “Soil Health” tool om de toestand van de bodem op een eenvoudige manier weer te geven. IrriWatch kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ze meer tijd nodig hebben om hetgeen wat je op een goedkope manier vanuit de ruimte kunt meten en wat in duurdere klassieke laboratorium analyses wordt gemeten bij elkaar te brengen. Nu gaat IrriWatch kijken wat er maatschappelijk gezien en vanuit de supply chain minimaal nodig is. De methode heeft veel potentie, want duurzaamheid meten met satellietbeelden is zeer kostenefficiënt en schaalbaar.

“De vouchers zijn heel efficiënt. Ze zijn een krachtig, snel middel om concrete stappen te zetten voor een duurzaamheidsdoel”

Wim Bastiaanssen, IrriWatch

Bekijk alle cases