Op zoek naar een echt impactmodel
Kinti is opgericht om voor haar koffieboeren het verschil te maken. Daarom was Kinti op zoek, om binnen een koffiesector waar purpose- en greenwashing gemeengoed zijn, een impactmodel neer te zetten, dat echt werkt. Met de IMVO-voucher wilde Kinti objectief laten onderzoeken hoe zij haar impactmodel verder kon aanscherpen, om aan dit doel tegemoet te komen.
Dynamisch, duurzaam en houdbaar ondernemen
Kinti Coffee BV is een sociale koffieonderneming uit Utrecht die haar koffie direct van partner-koffieboeren uit Nariño, Colombia haalt. Onder de paraplu-coöperatie Asprounión werkt Kinti met 200 boeren.
Met de IMVO-voucher financierde Kinti advies om het impactmodel dynamisch, duurzaam en houdbaar op te zetten voor de koffiecoöperatie in Colombia en voor Kinti Coffee in Nederland. Zowel op korte termijn (betreffende de Asprounión coöperatie) als in de toekomst met mogelijke andere coöperaties en/of federaties. Belangrijk hierbij was om de balans binnen Kinti te vinden m.b.t. het verwezenlijken van haar sociale missie, maar ook om als commerciële onderneming succesvol te blijven.
Resultaten
Uit het onderzoek volgde dat extra premies een belangrijk, maar relatief klein deel van het impactmodel vormen. De kernprincipes van de handelsrelatie spelen de grootste rol voor impact: traceerbaarheid, lange termijn relaties, investeren in de locatie van herkomst, een eerlijke prijs en het uitvoeren van objectieve metingen.
De traceerbaarheid van Kinti is 100%, dankzij de directe inkoop bij de coöperatie. Ook is er een lange termijn relatie aangegaan met deze coöperatie. Dit draagt bij aan de regio Nariño. Door te investeren in een koffieschool blijven mensen geïnteresseerd in het vak van koffieboer. Een eerlijke prijs voor de koffieboeren zou daar ook aan bijdragen. Die eerlijke prijs heeft twee delen, namelijk de prijs bij afname, en het Shared Value gedeelte– een nader te bepalen percentage van de winst van Kinti Coffee BV, dat wordt vertaald naar een aanvullende impactpremie voor de coöperatie.
Daarnaast koppelt Kinti de koffieboeren aan partners zoals subsidiefondsen om belangrijke duurzame doelen van de koffiecoöperatie te verwezenlijken. Zo vindt momenteel een transformatie plaats van conventionele koffieteelt naar biologische koffieteelt, waarbij een groot deel van de boeren biologisch gecertificeerd worden.
Het onderzoek heeft geholpen bij richting geven aan het impact model van Kinti Coffee, om zo een positieve impact te genereren voor de koffieboeren in de regio alsmede om de koffieverkoop in Nederland te garanderen.
IMVO-voucher
Kinti deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.