Wessanen verbetert de impact van theeproductie op mens en natuur

Het Nederlandse voedingsmiddelenbedrijf Wessanen heeft een focus op gezonde, milieuvriendelijke én eerlijke voedingsmiddelen. Daarom wil Wessanen meer inzicht in de exacte impact van hun Indiase theeleveranciers. Met behulp van de IMVO-voucher onderzochten zij theeplantages met een Social and Environmental Assessment.

Analyse arbeidsomstandigheden en milieu-impact

Company Soil & More Impacts (SMI) voerde het onderzoek uit. Daarvoor verzamelden zij data van vier theeplantages. Ze maakten hierbij gebruik van tools zoals de Cool Farm Tool maar bezochten ook een aantal plantages. De focus van het onderzoek lag op arbeidsomstandigheden en de gezondheid en veiligheid van de medewerkers. Maar ook de impact op bodem, grondwater, biodiversiteit en klimaat is onderzocht.

Met de inzichten uit het onderzoek wil Wessanen werken aan goede arbeidsomstandigheden op de theeplantages en tegelijkertijd de impact op de natuur verlagen. De adviezen uit het onderzoek vormen een basis voor toekomstige projecten met de leveranciers zoals een Carbon Insetting program, waarmee Wessanen maatregelen neemt om hun CO2-voetafdruk binnen de handelsketen te verkleinen.

Resultaten

Het onderzoek zorgde voor inzicht in waar verbeteringen het hardst nodig waren en snel konden worden opgelost. Op sociaal gebied past Wessanen nieuwe maatregelen toe op de plantages zoals het stimuleren van minder alcoholgebruik onder de medewerkers. Ook toonde het onderzoek andere, sociale problemen aan omtrent de gezondheid van werknemers. Om te zorgen dat het werk veilig kan worden uitgevoerd is er gewerkt aan trainingen voor veilige werktechnieken voor bijvoorbeeld composteren.

Ook op milieugebied leverde het onderzoek waardevolle bevindingen op. Zo zijn er bomen geplant om het aantal bomen per hectare te verhogen. Ook wordt er op de plantages gewerkt aan het verbeteren van de bodem, bijvoorbeeld door het gebruik van compost en het bedekken van de bodem met plantaardig materiaal.

IMVO-voucher

Wessanen deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.