Trabocca werkt aan een eerlijke en transparante koffieketen

Koffie importeur Trabocca blinkt uit met de kwaliteit van hun koffiebonnen én in de duurzame ambities voor hun leveranciersketen. Omdat koffieboeren wereldwijd lang niet altijd een leefbaar inkomen verdienen, wil Trabocca dit veranderen. De IMVO-voucher hielp ze bij de eerste stappen richting een eerlijke en transparante keten.

De zoektocht naar een traceerbaar leefbaar inkomen

De koffie van Trabocca komt onder andere uit Colombia, Ethiopië en Kenia. De boeren werken samen in coöperaties, de koffie komt vervolgens via een leverancier bij de importeur terecht. De vele stappen in de keten maken het een uitdaging om te zorgen voor transparantie en verbeteringen voor de boeren door te voeren. Het werken aan verantwoorde productie en consumptie is hiermee een complexe uitdaging.

Samenwerken aan technologische verbeteringen

De IMVO-voucher bracht Coffee Importer Trabocca in contact met Fairfood voor advies. Gezamenlijk bekeken zij de ketens en kwamen tot de conclusie dat zij via trace-technologie de keten van – in eerste instantie – Ethiopische koffieboeren transparant willen maken. Met die transparantie kan  Coffee Importer Trabocca controleren of koffieboeren in Ethiopië een leefbaar inkomen verdienen.

Grootste uitdaging en grootste positieve impact

In de Ethiopische keten is de grootste impact te realiseren vanwege de grote achterstand, zowel wat betreft armoedebestrijding als aansluiting op internet. De trace-technologie van Fairfood zal middels een pilot worden ingezet. Het grote voordeel is dat Coffee Importer Trabocca zo in de bestaande keten verbeteringen kan doorvoeren en de leefbaarheid van de huidige producenten kan verbeteren. Komende tijd blijven  Coffee Importer Trabocca en Fairfood de voortgang monitoren en onderzoeken zij of ook de overige ketens aangesloten worden op de trace-technologie van Fairfood.

IMVO-voucher

Trabocca deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.