Pelican Rouge Coffee Roasters onderzoekt risico’s voor mensenrechten

Pelican Rouge Coffee Roasters is een bekend koffiemerk dat op talloze manieren aan hun duurzaamheidsstrategie werkt. Met ‘Responsible sourcing’ als één van hun belangrijkste pijlers. Om ook in hoogrisicolanden verantwoord koffie in te kunnen kopen, zetten zij een IMVO-voucher van MVO Nederland in voor onderzoek. Eén van de landen waar Pelican Rouge Coffee Roasters actief is, is Burundi. Het merk wil daar mensenrechtenkwesties in de keten aanpakken samen met lokale partner Succam en groene koffieleverancier Supremo.

 

Onderzoek naar risico’s en oplossingen

Dankzij de IMVO-voucher kon Pelican Rouge Coffee Roasters onderzoeksbureau Schuttelaar & Partners een mensenrechten risicoanalyse laten doen. Daarmee hebben zij de meest prangende mensenrechten risico’s van de handelsketen van Burundi in kaart gebracht. Ook hebben zij onderzocht met welke strategische interventies Pelican Rouge Coffee Roasters deze risico’s kan beperken.

Resultaten

Als resultaat van het onderzoek heeft Pelican Rouge Coffee Roasters een ‘Suppliers Code of Conduct’ opgesteld. Hierin staan de afspraken over duurzaam sourcen van koffie die Pelican Rouge wil doorvoeren in de hele handelsketen. Belangrijk is ook om meer bewustzijn creëren bij de inkopers over duurzaam inkopen. Zij moeten verder kijken dan de inkoopsprijs en trots kunnen zijn op de producten die ze inkopen.

Ook heeft Pelican Rouge Coffee Roasters met hulp van de voucher een workshop  georganiseerd waarin thema’s uit het onderzoek aan bod kwamen zoals ‘wage & gender equality’ en ‘sourcing & water treatment’. Handelspartner Succam was hier vanuit Burundi bij aanwezig door in te bellen.

De resultaten van de IMVO-voucher vormen de basis voor de aanvraag van co-financiering van FVO (Fonds Verantwoord Ondernemen). Pelican Rouge Coffee Roasters wil hiermee investeren in ‘Akawa’, een groot project in Burundi. In dit project wordt gewerkt aan de onderwerpen die Schuttelaar & Partners geïdentificeerd hebben. Via de keten zal dit project veel partijen bereiken: Succam heeft een tiental washing stations onder zich met daaronder elk een duizendtal boeren.

IMVO-voucher

Pelican Rouge deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases