Return to Sender werkt aan living wages

Return to Sender helpt vrouwen in de armste regio’s van de wereld een beter leven voor zichzelf en hun familie op te bouwen. Met de IMVO-voucher van MVO Nederland onderzochten zij hoe ze een Living Wage standaard kunnen implementeren.

De missie van ‘Return to Sender’

Return to Sender verkoopt interieuritems en cadeau artikelen. De missie van het bedrijf is om met hun handgemaakte producten vrouwen in de armste regio’s van de wereld te helpen een leven voor zichzelf en voor hun familie op te bouwen. De inkomsten van de verkochte producten gaan rechtstreeks ‘return to sender.’ Het bedrijf liet met hulp van de IMVO Voucher van MVO Nederland onderzoek doen naar het implementeren van een Living Wage standard om daarmee uiteindelijk elke producent waar het bedrijf mee werkt naar een 100% Living Wage te brengen.

Over de implementatie van een Living Wage

Living Wage is een thema dat vraagt om een lange termijn aanpak, je kunt het niet zomaar realiseren. Daarom is Return to Sender begonnen met een baselinestudie die werd uitgevoerd door Rainbow Collection. Uit de studie bleek wat het huidige loon bij producenten is en hoe hoog dat zou moeten zijn. Ook geeft het onderzoek inzicht in methoden waarmee Living Wage uitgerold en geïmplanteerd kan worden bij de leveranciers van Return to Sender.

Resultaten

Return to Sender is begonnen met pilots om de inzichten uit het onderzoek te toetsen. Het bedrijf heeft bij twee producenten in India draagvlak gecreëerd om deel te nemen aan de pilot. Hierbij is veel aandacht besteed aan bewustwording rondom het begrip Living Wage bij het management. Daarnaast is ook de brug geslagen tussen het management en personeel, waar vaak een grote kloof ligt.

Een tweede resultaat van het onderzoek is het Return to Sender fonds. Bij elk verkocht product staat het merk een percentage van de kostprijs af aan dit fonds. Dit geld wordt beschikbaar gesteld aan de leveranciers van Return to Sender die het vervolgens op de loonstrook van de medewerkers terug laat komen. Dit gebeurt allemaal onder toezicht van een lokale NGO om te kunnen waarborgen dat het op de juiste plek terecht komt.

Vervolgstappen

Na het uitvoeren van de pilots heeft Return to Sender zich verschillende doelen gesteld. Zo wil het merk de producenten die deelnamen aan de pilots ondersteunen en de middelen geven om ook andere afnemers mee te nemen in het Living Wage programma van Return to Sender. Daarnaast wil Return to Sender meer van hun producenten mobiliseren in het Living Wage programma. Een andere stap is om meer afnemers van Return to Sender te informeren over het Living Wage programma. Twee grote Nederlandse afnemers, Jumbo en Nederlandse Postcode Loterij, zijn hier al bij betrokken. De partijen zijn in gesprek over de toepassing hiervan.

IMVO-Voucher

Return to Sender deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Lees meer over de IMVO-voucher

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.