NutriSuin werkt aan duurzamere varkenshouderij in Colombia

Voor de verduurzaming van de Colombiaanse varkensketen van NutriSuin/HoCoTec, is er samen met handelspartner ProSos SAS besloten om een grondig onderzoek te laten uitvoeren. Doelstellingen: inzicht in de exacte CO2-voetafdruk van de keten én de mogelijkheden voor de vermindering daarvan.

Onderzoek

De uitvoering van het onderzoek deed de HAS uit Den Bosch. Eerst is de Colombiaanse varkenssector onderzocht: hoe ziet de varkenshouderij eruit in Colombia? De onderzoekers hebben daarna op basis van deze informatie een LCA (Life Cycle Analysis) opgesteld en berekend. Daarnaast zijn de factoren met een directe rol in de CO2 -footprint vastgesteld. Het bleek dat vooral het voergebruik en het voerverbruik belangrijk zijn. Hierin kan nog veel positieve impact gerealiseerd worden ten aanzien van de CO2 voetafdruk. Er is vervolgens onderzocht welke aanpassingen nodig zijn om in het voer te verduurzamen en welke andere voeropties een mogelijkheid zijn. De LCA is uiteindelijk doorontwikkeld in een meet-tool, die gebruikt kan worden in een trainingsprogramma voor de varkensboeren.

IMVO-voucher

NutriSuin deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Lees meer over de IMVO-voucher