LOT61 vermindert ecologische voetafdruk in de koffieketen

Het Amsterdamse Koffiebedrijf LOT61, wil inzicht in de exacte impact van hun leveranciersketen. Mede gefinancierd door de de IMVO-voucher voerde Green Insights een onderzoek uit naar de ecologische voetafdruk van de koffie van Lot61 én naar de mogelijkheden voor de verbetering van deze impact.

Het waterverbruik in de koffieketen

Allereerst is de toeleveringsketen van de koffiebonen van LOT61 uitgebreid in kaart gebracht, waaruit bleek bleek dat het grootste deel van de CO2-voetafdruk zich in de verwerkingsfase bevond. LOT61 kan door enkele concrete processen te verbeteren haar impact vergroten. Koffie wordt veelal verbouwd in regio’s met ‘waterstress’ terwijl de koffieplant veel water nodig heeft, daarom legt LOT61 extra nadruk op het terugdringen van het waterverbruik. Nu LOT61 waar in de waardeketen het meeste water wordt gebruikt, zijn er concrete plekken in de keten om het waterverbruik te verminderen.

Een gedragscode voor leveranciers

Het onderzoek resulteerde in de ontwikkeling van een gedragscode voor leveranciers: inclusieve verbetering. LOT61 heeft een aantal fundamentele milieu- en sociale normen opgesteld waaraan hun leveranciers moeten voldoen. Het bedrijf werkt samen met hun leveranciers via een ‘continue verbetering’-aanpak in plaats van de traditionele ‘checklist-gebaseerde’ aanpak, omdat ze hun leveranciers als hun bondgenoten zien en hetzelfde idee ook andersom willen zien.

IMVO-voucher

LOT61 werkt aan een duurzame keten en deed daarvoor onderzoek met behulp van de IMVO-voucher. Ben jij klaar om aan de slag te gaan met jouw keten? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.