Beads for Life: ‘Independency is Empowerment’

De lijfspreuk van Beads for Life in Nepal luidt “Independency is Empowerment”. Beads for Life is één van de producenten in het netwerk van A Beautiful Story waar oprichter Cathelijne Lania een sterke band mee heeft. Nepal en de vrouwen van Beads for Life hebben haar hart veroverd met de handgemaakte sieraden. Ook de visie voor gelijkwaardigheid en onafhankelijkheid deelt zij met hun. Lees in dit artikel hoe A Beautiful Story bijdraagt aan deze visie.

Transparantie in de keten

A Beautiful Story is het netwerk van producenten in Nepal aan het uitbreiden. Om de visie van A Beautiful Story te weerspiegelen in dit netwerk is een eerlijke én transparante handelsketen nodig. Hiervoor is Rainbow Collection ingeschakeld als adviesbureau. Eva de Bruine, productmanager bij A Beautiful Story ligt toe: “Als MKB’er is het best duur om een adviseur in te huren. Met behulp van de IMVO-voucher is het toch betaalbaar en creëer je meer capaciteit om het onderzoek uit te kunnen voeren.”

Lucky Jobs

In het onderzoek naar een eerlijke handelsketen is één van de resultaten een gezamenlijke Code of Conduct. Deze is opgesteld is samenwerking met de producenten in Nepal. In de Code of Conduct neemt A Beautiful Story de producenten mee in hun visie. Daarnaast is ook de Fair Job Calculator ontworpen. Met deze calculator wordt in kaart gebracht hoeveel ‘Lucky Jobs’ zijn gecreëerd per product. Met dit meetinstrument volgt A Beautiful Story de voortgang op hun doelstelling, het creëren van 1.000 Lucky Jobs in 5 jaar. Lucky Jobs word omschreven als een baan die voldoet aan de voorwaarden om een gelukkig leven te kunnen lijden.

Om bij te dragen aan meer transparantie in de keten heeft A Beautiful Story de Material Guide ontwikkeld. Hierin worden de maatschappelijke risico’s per grondstof weergegeven. Om deze risico’s in kaart te brengen is onder meer gebruik gemaakt van de MVO Risico Checker. Daarnaast biedt de Material Guide mogelijkheden aan voor duurzamere alternatieven van de grondstoffen. Denk hierbij aan gecertificeerde grondstoffen of aan circulaire alternatieven.

Vervolgstappen

Met de kersverse Code of Conduct gaat A Beautiful Story het gesprek aan met hun producenten. Hierin wordt de inhoud besproken over onder andere het leefbaar inkomen en de Fair Job Calculator. Met behulp van de Material Guide gaan de product ontwerpers, de inkopers en de verkopers weer naar de tekentafel om aan de productontwikkeling te werken. Met deze stappen streeft A Beautiful Story ernaar om op termijn B-Corp gecertificeerd te worden.

IMVO-Voucher

Beads for Life deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.