Jaguar onderzoekt duurzamer watermanagement bij telers

Jaguar – The Fresh Company is importeur en distributeur van fruit en versproducten van over de hele wereld – ook in regio’s waar water schaars is. Om de productieketen toekomstbestendig te maken, zette het bedrijf de IMVO-voucher in voor een onderzoek naar mogelijkheden voor duurzamer watermanagement bij hun telers.

Onderzoek

Samen met Soil & More Impacts (SMI) maakte Jaguar gebruik van onderzoeksdata uit verschillende landen. Een van de uitkomsten was dat het overgrote deel van de gebieden waar Jaguar haar citrusvruchten en druiven inkoopt, last heeft van waterschaarste. Ook blijkt dat het telen van deze gewassen de waterschaarste in die gebieden verergert.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de situatie op boerderij- en lokaal niveau kan worden verbeterd. Het onderzoek beoordeelde methoden als bodembeheer en (technisch) landschapsbeheer als effectief. Om het probleem op grotere schaal op te lossen is samenwerking in de keten en met lokale watergebruikers nodig. Het betalen voor ecosysteemdiensten en Integrated Water Resource Management komen uit het onderzoek als mogelijke oplossingen.

Een ander belangrijk inzicht is dat lang niet alle boeren gebruik maken van een goed irrigatiesysteem. Een druppelsysteem is het meest efficiënt. Dit wordt echter niet overal gebruikt door gebrek aan kennis of financiële middelen. Jaguar wil dit onderwerp bespreken met telers.

Toekomst

Een van de aanbevelingen waarmee Jaguar meteen aan de slag gaat, is het werken aan grondverbetering. Dit pakt het bedrijf op in samenwerking met handelspartner Agroland. Een methode die het bedrijf voorlopig eerst in Egypte toepast, is het gebruik van snoeiafval als bodembedekker. Door het snoeiafval te versnipperen en te verspreiden over de plantages, kan de grond meer vocht vasthouden.

Ook nieuwe technieken waarbij de bodem minder intensief wordt bewerkt is één van de stappen om de wateropslag in de bodem te bevorderen. Het idee is om deze technieken bij andere telers, in meer landen toe te passen. Jaguar voert gesprekken met telers om te zien of zij deze technieken willen omarmen en hierin willen investeren

IMVO-voucher

Jaguar – The Fresh Company deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases