Fair2 verduurzaamd de toerismesector van Ethiopië

Nu de coronacrisis heeft toegeslagen ligt de reissector op zijn gat, zeker in landen als Ethiopië. Fair2 laat het niet bij de pakken neerzitten en ziet kansen om de toerismeketen in Ethiopië te verduurzamen. Nu de lokale gemeenschappen nog geen reizigers kunnen ontvangen wil Fair2 hen klaarstomen voor de tijd waarin dit wel kan en hen weerbaarder maken.

 

Op weg naar een toekomstbestendige reissector

De coronacrisis liet ondernemers inzien hoe kwetsbaar zij zijn voor externe invloeden. Zo geldt dat ook voor Fair2, die hard geraakt werd. Het zal nog een tijd duren voordat toerisme weer op het oude niveau komt en daarom wil deze ondernemer in de tussentijd met haar partners werken om de sector sterker, duurzamer en gediversifieerder uit deze crisis te laten komen. Daarom vroeg Fair2 een IMVO-voucher aan, waarmee zij 50% van de advieskosten vergoed kregen.

In samenwerking met lokale gemeenschappen zet Fair2 projecten op die inkomens genereren én zich richten op het verbeteren van het voedselsysteem, name hygiëne en voedseldiversiteit. Op deze manier kan Fair2 een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goals. Een adviseur keek naar de slagingskans tot verduurzaming onder partners en welke behoeftes zij hadden. Op basis daarvan werden er vijf verschillende plekken in het zuiden gekozen om de lokale gemeenschappen hiervoor klaar te stomen.

Concrete actiepunten om de communities te verduurzamen

Met behulp van de adviseur staan Fair2 en Yared Tour & Travel klaar om de communities te begeleiden naar de volgende duurzame stappen:

  1. Aanleg van permacultuurtuinen (organische en biologische landbouw) voor lokale voedseldiversificatie, verduurzamen van voedsel voor toerisme en het brengen van meer lokale inkomsten.
  2. Realisatie van faciliteiten en awareness in hygiëne, water en sanitatie; waaronder toiletten, handwasstations en kennis over verspreiding van ziekten. Zo versterk je lokale gezondheid en voorzieningen en veiligheid voor toerisme.
  3. Onderwijs in digitalisering en virtualisering. Train lokale jongeren in IT en het maken van goede foto’s en films. Zo promoten zij hun regio’s en wordt gewerkt aan virtueel toerisme.
  4. Installatie van eenvoudige solarsystemen en biovergisters naar rurale gebieden. Dit is goed voor toerisme en het biedt lokale faciliteiten en inkomstenbronnen.

In de vervolgstappen worden de genoemde maatregelen doorgevoerd. Yared Tours gaat naar het zuiden om verdere gesprekken met de communities te voeren.

IMVO-voucher

Fair2 deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases