Fairtrade werkt aan leefbaar inkomen voor kokosboeren in Sri Lanka

‘Fairtrade voedingsproducten bereikbaar maken voor iedereen, door het ontwikkelen van lokale, eerlijke handelsketens.’ Dat is de missie van Fairtrade Original. De kokosnoten voor Fairtrade Original worden gecultiveerd door kleinschalige, Sri Lankaanse boeren die Fairtrade gecertificeerd zijn. En om de eerlijke prijs daarvoor te bepalen is onderzoek nodig.

Onderzoek naar de Living Income Reference Price (LIRP)

Een leefbaar inkomen voor de boeren is één van de doelen binnen het Fairtrade systeem. Een eerste stap is het bepalen van de LIRP, de prijs die minstens nodig is om een leefbaar inkomen mogelijk te maken.

In het onderzoek is zowel bureau- als veldonderzoek uitgevoerd. Het onderzoek richt zich op zowel biologische als niet-biologische productie. Hierdoor ontstaan ook twee verschillende LIRP’s aangezien er wezenlijke verschillen zijn tussen de twee productiemethoden. Dit maakt dat het onderzoek breed inzetbaar is in de kokos markt.

Voor het bepalen van de deze prijs zijn Hendrik Hänke en Fenny Eshuis – twee experts in het berekenen van de LIRP – een vooronderzoek gestart. Daaropvolgend heeft de lokale partner ECT Lanka data verzameld bij de boeren over hun financiële situatie; een flinke uitdaging gezien de impact van Covid-19.

Resultaten en vervolgstappen

Het vooronderzoek is inmiddels afgerond met als resultaat een eerste inschatting van de LIRP voor de kokosboeren in Sri Lanka. Om de eerste meting te valideren is meer onderzoek nodig waarbij voor Fairtrade International – de grondlegger van de methodologie – een belangrijke rol is weggelegd.

IMVO-voucher

FairTrade deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in de keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.