Importeur en distributeur Gloe & Zeitz onderzoekt bananenbloesem als alternatief voor vis 

In steeds meer vegetarische gerechten is het een trend: het gebruik van bananenbloesem, het hart van de paarse bloem die onderaan bananentrossen groeit. Dit ingrediënt staat erom bekend een goede vleesvervanger te zijn met een visachtige textuur. Gloe & Zeitz wilde weten welke andere waardeketens ze kon ontwikkelen van het restafval. Daarbij wilde het bedrijf de rol van vrouwen in dit proces te versterken. Met behulp van de IMVO-voucher ging Gloe & Zeitz aan de slag.

Bananenbloesem: niet zomaar een ingrediënt

Gloe & Zeitz zocht naar de mogelijkheden om een product van bananenbloesem te ontwikkelen in Oeganda met behulp van Business Lab Uganda. Gloe & Zeitz ziet volop kansen voor bananenbloesem als vleesvervanger, ook vanwege de goede voedingswaarde. Maar bananenbloesem heeft wel een gebruiksaanwijzing: het heeft een bittere smaak en vereist een speciale behandeling voor gebruik.  Met meerdere partners zocht Gloe & Zeitz antwoord op belangrijke productievragen. Wat is de meest geschikte bloesem? Hoe werken ze in andere landen met de bloesem en onder welke omstandigheden moet je het verbouwen?

Van restafval naar bron van mogelijkheden

De bloesem van de lokale Oegandese bananenplant ‘matoke’ werd de winnaar. Deze voedzame bananenplant is al erg populair in Oeganda. De bloesems worden vaak gezien als restafval en juist daarom vormen ze een interessant bijproduct. Het vereist wel wat training om de bloesems op het juiste moment te oogsten. Volgens Gloe & Zeitz liggen in deze industrie ook interessante kansen voor vrouwen en jongeren.

Nog meer mogelijkheden

Business Lab Uganda ontwikkelt nu de visachtige, gepekelde bananenbloesem in blik en Gloe & Zeitz kijkt ernaar uit om dit product als eerste op de markt te brengen.  En daar blijft het niet bij: het bedrijf wil experimenteren met bananenbloesem in blokjes om nog meer alternatieven aan te bieden voor gefrituurde vis. Ook staat vervolgonderzoek op de planning naar bloesems die nog beter geschikt zijn als vleesvervanger.

De voucher van IMVO

Gloe & Zeitz heeft veel onderzoek gedaan en advies ingewonnen bij internationale experts. Het bedrijf kon de IMVO-voucher dus goed gebruiken en raadt deze ook aan voor andere ondernemers. De samenwerking die Gloe & Zeitz kon aangaan dankzij het gebruik van de voucher is volgens het bedrijf “snel, inhoudelijk en plezierig”.

Lees alle cases