NEx: hoe duurzaam is de Nederlandse economie?

15,4 procent van het Nederlands bedrijfsleven is duurzaam. Dat blijkt uit de Nieuwe Economie Index 2022 (NEx), het cijfer dat MVO Nederland jaarlijks toekent aan de duurzaamheid van de Nederlandse economie. MVO Nederland ontwikkelde deze index in 2020 omdat het haar missie is zo snel mogelijk de nieuwe economie te bereiken. Daarvoor moet in het jaar 2025 minimaal twintig procent van de economie omgaan in de nieuwe economie. Dat punt wordt gezien als een kantelpunt: na die tijd zal de economie steeds sneller verduurzamen en is er geen weg terug meer naar de oude economie. Waarom in 2025? Veel officiële doelen hebben de blik gericht op 2030: de Sustainable Development Goals, het Grondstoffenakkoord en het Klimaatakkoord bijvoorbeeld. Deze doelen zijn alleen haalbaar als we ruim voor die tijd een kantelpunt bereiken.

De NEx is het gemiddelde van de scores op de door MVO Nederland vastgestelde zeven thema’s van de nieuwe economie: nieuwe rijkdom, echte prijzen, transparante ketens, inclusief ondernemen, duurzame energie, biodiversiteit en circulaire economie. Per thema is een aantal indicatoren vastgesteld op basis van bestaand onderzoek naar het Nederlands bedrijfsleven. De resultaten van de drie edities (’20, ’21 en ’22) laten zien dat een steeds groter aandeel van het Nederlandse bedrijfsleven onderneemt in de nieuwe economie. Zo lag het percentage van de NEx-21 met 14,1 procent twee procentpunt hoger dan de NEx-20. Deze editie laat zien dat de NEx 22 op 15,4 procent staat. De NEx geeft weer welk percentage van het Nederlandse bedrijfsleven als ‘nieuw’ te classificeren valt. Als alle thema’s op 100 procent staan, is de nieuwe economie bereikt.

WAT IS DE NIEUWE ECONOMIE INDEX?

Meer informatie over de NEx 2022

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.