Hoe bepaal je het leefbaar inkomen? De Fairchain Foundation onderzocht het

De leefbaar inkomen referentieprijs (LIRP) is een belangrijke pijler voor bedrijven die streven naar een eerlijke productieketen. Maar het vaststellen van de juiste referentieprijs is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom onderzocht de FairChain Foundation met behulp van de IMVO-voucher hoe ze de LIRP sneller, goedkoper en gemakkelijker kunnen vaststellen.

Lokale expertise

Voor dit onderzoek werkt de FairChain Foundation samen met koffieboeren in Oeganda en Kenia. Zij zijn immers de expert voor hun eigen, lokale situatie. Samen berekenden ze de eerlijke koffieprijs in de regio’s Mt Elgon in Oeganda en Kericho in Kenia.

Ondertussen keek de FairChain Foundation breder dan naar de prijs alleen. Het onderzoek richtte zich namelijk ook op de mogelijkheden tot community building, de empowerment van vrouwen op het Afrikaanse platteland en de invloed van mogelijkheden om geld te sparen en te lenen.

Op naar meer

Het belangrijkste doel van het onderzoek is gehaald: de FairChain Foundation heeft een methode ontwikkeld waarmee ze voortaan sneller, goedkoper en makkelijker de referentieprijs berekenen. Natuurlijk heeft de foundation direct vastgesteld wat nodig is voor een leefbaar inkomen voor de boeren in Oeganda en Kenia.

De FairChain Foundation is blij met de uitkomsten én kondigt direct twee vervolgonderzoeken aan. Het eerste onderzoek draait om hoe de boeren ook daadwerkelijk hun leefbaar inkomen kunnen krijgen – dat is nu dus nog niet het geval. Daarnaast wil de foundation de nieuwe methode testen met boeren in Ethiopië.

Hulp van de IMVO-voucher

Er is nog genoeg werk aan de winkel, maar de eerste resultaten stemmen in elk geval positief. En de IMVO-voucher die meebetaalde aan het onderzoek? Die krijgt van de organisatie zelfs een 10.

Bekijk alle cases