Gran Jardin zorgt voor extra inkomsten uit Moringabomen voor Colombiaanse boeren

Niet alle boeren in Colombia verdienen genoeg om te kunnen investeren in hun bedrijf. Om extra inkomen te genereren cultiveren enkele boeren Moringabomen in de regio Becerril. De Moringabomen hebben bladeren met een geneeskrachtige werking en zijn rijk aan eiwit. Bovendien hebben de bomen een positief effect op de biodiversiteit. Het lukt de boeren echter nog niet om dit gewas rendabel te verbouwen door een gebrek aan kennis en kapitaal. Daarom startte een Nederlandse organisatie een initiatief om de boeren te helpen met het opzetten van een nieuw businessmodel.

Onderzoek

Door de methodes en de schaal van de huidige productie van de boeren, zijn de inkomsten uit de Moringabomen nog gering. Het project van de Nederlandse organisatie Gran Jardin richt zich daarom op het verenigen van deze boeren in een coöperatie én op het professionaliseren van hun technieken. Hierdoor ontstaan schaalvoordelen, maar ook mogelijkheden om de onderhandelingspositie tegenover kopers te versterken. Ten slotte heeft de organisatie marktanalyse laten doen, waarbij in detail is gekeken naar welke Moringa eindproducten passen bij welke marktsegmenten in Nederland en in andere delen van Europa.

Resultaten

Het onderzoek heeft voor een nieuwe visie van de Colombiaanse boeren gezorgd. Er zijn trainingen gegeven om de boeren te leren hoe een coöperatie functioneert en hoe zij hiervan kunnen profiteren, wat ertoe zal leiden dat de boeren op korte termijn de coöperatie zullen opzetten. Het marktonderzoek dat is uitgevoerd liet zien dat naast diervoeder, mogelijk ook interessante kansen liggen op de markten voor eiwitrijke producten voor mensen. Er zijn monsters van het plantaardige eiwit gestuurd naar grote voedselproducenten in Europa.

IMVO-voucher

Gran Jardin deed onderzoek naar duurzame verbeteringen in hun keten met behulp van de IMVO-voucher. Wil jij ook aan de slag met jouw keten en wil je daarbij een financiële steun in de rug? Klik dan op de onderstaande knop.

Bekijk alle cases