Go&Grow Farm Solutions helpt peulentelers duurzamer te werken

Go&Grow Farm Solutions is gespecialiseerd in materialen en diensten voor het winnen van gewassen in diverse klimaatzones. Het bedrijf helpt boeren om gewassen efficiënt en duurzaam te verbouwen, te oogsten en op te slaan. Het adviseert onder andere over de beste bemesting en helpen om ziektes op te sporen.

Onderzoek

Een van de klanten, die zich bezighoudt met peulenteelt, wilde organischer telen, besparen op kunstmest en de kwaliteit van gewassen verbeteren. Daar zag Go&Grow inderdaad kansen: in de bemesting van peulenteelt komen namelijk nog veel excessen in fosfaat en stikstof voor.

Doordat er veel op chemische stoffen wordt verbouwd en weinig op organische, verminderen de kwaliteit en houdbaarheid van gewassen en neemt het risico op ziektes juist toe. Go&Grow gebruikte de IMVO-voucher om onderzoek te doen en dit proces te verbeteren.

Resultaat

Go&Grow ging in gesprek met experts op het gebied van peulen en ontwikkelde een flexibele tool. Daarmee kan de landbouwexpert iedere boer voorzien van een advies op maat, afhankelijk van het type bodem waar de boer mee werkt.

En dat scheelt veel. Het programma leverde een besparing op van ongeveer 50 procent voor de totale bemesting met fosfaat en stikstof. Van de resterende hoeveelheid is nu 30 procent in organische vorm. Ook zijn de kwaliteit en houdbaarheid van de peulen verbeterd.

Doorontwikkeling

Het vervolg voor Go&Grow? Partners helpen om nog meer organische producten te gebruiken. Dat vereist weer nieuwe berekeningen voor de ontwikkelde tool. Nu werkt Go&Grow samen met lokale experts aan eigen organische biofertilizers. Ook ontwikkelt het bedrijf met behulp van de IMVO-voucher KPI’s voor kwaliteit van de peulen.

In Peru en vooral in Guatemala gebruiken telers het advies van Go&Grow nu al. De laatste stap is om telers tegen lage kosten te voorzien van producten voor microbiologie en de flexibele tool uit te breiden. Go&Grow is tevreden met het resultaat van het onderzoek dat mede is betaald met de IMVO-voucher.

Bekijk alle cases