Futureproof Coffee Collective

Onderneem jij in de koffiebranche en wil je dat doen met positieve impact? Sluit je aan bij Futureproof Coffee Collective. Veel vooruitstrevende koffiebedrijven zijn onderdeel van dit initiatief. We werken aan een ‘echte prijs’ voor koffie, een prijs die in de hele keten rekening houdt met mens en natuur. Samenwerking is daarbij essentieel. Dus zoeken we elkaar op en ontwikkelen we gezamenlijk een meetmodel om de werkelijke kosten voor koffie in kaart te brengen. Dat is andere koffie! Zet jij met ons de sector op zijn kop?

Inmiddels zijn we met meer dan twintig koffiebedrijven die allemaal met ‘echte prijzen’ willen rekenen. Samen met met onder meer SolidaridadTrue PriceSoil&More en EY werken we aan een gezamenlijk meetmodel om te berekenen wat koffie kost als je de sociale- en milieukosten die worden gemaakt in het productieproces wèl meerekent.

Om te zien of het rekenmodel werkt, testen we die met pilot-projecten. Er lopen nu vijf projecten in Colombia waar wordt gewerkt aan onder meer herbebossing, waterbesparing en biologische productie. Als de tests met de tools geslaagd zijn, kunnen mkb-bedrijven straks zelf aan de slag en hun resultaten vergelijken met andere koffiebedrijven.

4 Redenen om mee te doen

1.Je komt samen met andere bedrijven in actie en leert van elkaar  
2.Je krijgt inzicht in de ‘echte prijs’ van jouw koffie
3.Je ontdekt wat je kunt doen om de maatschappelijke kosten te verlagen
4.Je draagt bij aan een koffiesector waar wordt gerekend met echte prijzen 

"Veel koffiebedrijven willen duurzaam ondernemen maar worden beperkt door de belachelijk lage koffieprijs."

Meine van der Graaf, initiatiefnemer Futureproof Coffee Collective | MVO Nederland

ONZE AANPAK

Dit filmpje legt uit hoe het kan dat koffie nu zo goedkoop is en welke nadelen daar aan zitten voor mens en milieu. Ontdek het belang van rekenen met ‘echte prijzen’ en zie wat we hier met Futureproof Coffee Collective aan doen.

Ervaringen

“Als we willen dat toekomstige generaties ook nog van koffie kunnen genieten, moeten we nu de koffie- en theeketen eerlijk en duurzaam maken. Futureproof Coffee Collective geeft ons inzicht in de zichtbare en onzichtbare problemen in de keten en draagt zo bij aan een eerlijke en duurzame keten. Ik geloof dat we door de krachten te bundelen in staat zijn om bewustzijn te creëren bij consumenten over hoe goedkoop je dagelijkse kopje koffie eigenlijk is.”
– Milo van Velzen, koffie en thee inkoper bij Simon Lévelt

DEELNEMERS

Ontwerp zonder titel (7)

Meedoen?

Heb je interesse om mee te doen? Vul het formulier in. Initiatiefnemer Meine van der Graaf vertelt je graag meer over het project.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Laat je e-mailadres achter zodat we contact met je kunnen opnemen.
Vul je telefoonnummer in
Geef een thema aan
Geef aan waar je vraag over gaat
Geef een onderwerp
Schrijf een bericht

Ga akkoord met onze voorwaarden