Futureproof Coffee Collective: werk mee aan de echte prijs van koffie

Jij als koffieliefhebber weet het: om ook in de toekomst koffie te blijven produceren – en dus drinken – is verduurzaming via inkoop of productie onvermijdelijk. Het is echter een enorme uitdaging om op te boksen tegen grote koffiemagnaten. Daarom slaan we de handen ineen in het Futureproof Coffee Collective. Door samen inzichtelijk en meetbaar te maken wat er gebeurt in de koffieketen. En koffiedrinkers ervan bewust te maken dat hun dagelijkse kop koffie veel te goedkoop is.

OVER HET PROJECT

In het Futureproof Coffee Collective van MVO Nederland werken koffiebedrijven samen aan systeemverandering in de sector. Het doel? Bedrijven én consumenten ervan overtuigen een andere prijs voor koffie te rekenen én dus te betalen. Een prijs die ook de sociale- en milieukosten dekt. De échte prijs van koffie dus.
Samen met partners als True Price, Soil and More Impacts en Solidaridad werken we aan een gezamenlijk meetmodel om de verborgen kosten van koffieproductie in kaart te brengen. Hiervoor ontwikkelen we een rekenmethode die helemaal is gericht op koffie. 

We werken aan deze vier punten

De eerste stap naar toekomstbestendige koffie is het gedetailleerd in kaart brengen van de uitdagingen in de sector: waar loop je als koffiebedrijf tegenaan en wat heb je nodig om te veranderen? We gebruiken jouw inzichten en praktijkervaring om collectief te werken aan: 

  • het creëren van een maatstaf voor de werkelijke prijs van koffieproductie;  
  • de ontwikkeling van een methode voor elk soort bedrijf, met name mkb; 
  • het vergroten van het marktaandeel voor de echt duurzame koffie van kleine tot middelgrote mkb-bedrijven;  
  • en het vergroten van het bewustzijn bij bedrijven en consumenten over de verborgen kosten en gevolgen van de huidige, lage prijs voor koffie. 

Met ondersteuning van MVO Nederland kunnen we beter communiceren met onze stakeholders over zowel de kwaliteit van koffie als de toegevoegde waarde van een duurzaam productieproces.

Joel Brounen, Country Manager Colombia Solidaridad

WAAROM zou je AANSLUITEN?

  • Krijg ondersteuning bij het in kaart brengen van je eigen koffieketen. 
  • Maak gebruik van slimme interventies om de kosten van de koffieproductie te verlagen en meet de effecten. 
  • Kom in contact met een groep innovatieve koffieondernemers met een gedeelde passie en deel onderling kennis en praktijkervaringen; 
  • Ontvang tips en tools om te communiceren met je stakeholders over de toegevoegde waarde van een duurzaam productieproces.  
  • Maak gebruik van de IMVO voucher als financieringsinstrument van je projecten 

Het Futureproof Coffee Collective biedt ons de kans om de zichtbare en onzichtbare problemen in de koffieketen te kwantificeren en aan te pakken.

Milo van Velzen, Buyer Green Coffee & Tea Simon Lévelt

 

Er werken inmiddels al meer dan 25 bedrijven aan dit project. 

 

logo's Futureproof Coffee Collective

Iets voor jou?

Voor ondernemers met een hart voor koffie. Of je nou een teler, importeur, brander of retailer bent. Of je nu een kleine koffiezaak in Nederland hebt of werkzaam bent bij een grote producent die internationaal opereert. We hebben hoe dan ook jou nodig in de strijd voor een duurzame koffieproductie en een eerlijke prijs.

Doe je mee?

Om deel te nemen aan dit project dien je Partner van MVO Nederland te zijn, werkzaam in of gerelateerd aan de koffiesector. Deelname is kosteloos. Ben je nog geen partner maar wil je wel aansluiten? Vul dan het onderstaande formulier in. Ook als je wel partner bent en interesse hebt om deel te nemen kun je onderstaande formulier invullen, of neem gelijk contact op met Meine van der Graaf via m.vandergraaf@mvonederland.nl.

Wie ben je
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je mobiele telefoonnummer in
Vul je e-mailadres in
Waar werk je
Vul je organisatienaam in
Vul je KVK in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden