Financiële instellingen committeren zich gezamenlijk aan klimaatdoelstellingen

Vijftien Nederlandse banken, verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en investeerders gaan de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen meten en extern rapporteren. Daarmee willen zij een bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen.

De vijftien organisaties ondertekenden met dit doel de ‘Spitsbergen Ambitie’. Deze overhandigen zij op dinsdag 26 juni aan Ed Nijpels, de voorzitter van het Klimaatberaad. Het Klimaatberaad coördineert de Klimaatakkoord overleggen. In 2030 wil de Nederlandse overheid minstens 49 procent CO2-reductie hebben bereikt, in 2050 moet dit uitkomen op 100 procent.

DE SPITSBERGEN AMBITIE

In de Spitsbergen Ambitie leggen Nederlandse financiële instellingen vast dat zij samen klimaatverandering willen tegengaan via hun financieringen en beleggingen. Zij gaan de klimaatimpact van alle meetbare financieringen en beleggingen voor 2020 actief meten en daarover extern rapporteren.

Ook gaan de instellingen gebruikmaken van klimaatscenario-analyses. Zij hebben het voornemen om minimaal op halfjaarlijkse basis de voortgang te bespreken en dilemma’s en kennis te delen.

Het initiatief komt van een groep bestuurders en managers die in april, onder leiding van Bernice Notenboom en Anita de Horde, op expeditie zijn geweest in Spitsbergen. Vervolgens hebben verschillende andere financiële instellingen zich aangesloten bij de Spitsbergen Ambitie. De verwachting is dat de komende tijd nog meer financiële instellingen zullen aanhaken.

‘CO2-UITSTOOT HEEFT DRAMATISCHE EFFECTEN’

“CO2-uitstoot heeft dramatische effecten op de leefomgeving, op landen en bedrijven. Dat gaan we zeker merken in Nederland. Daarom gaan we de duurzaamheid van de beleggingen van onszelf en van onze klanten in kaart brengen”, zegt Willem Horstmann, CRO Aegon Nederland.

Naast Aegon hebben ook onder andere ASR, AXA en ASN Bank zich aangesloten bij de Spitsbergen Ambitie. “De reis naar Spitsbergen heeft de urgentie voor alle deelnemers die mee waren zichtbaar gemaakt”, aldus directievoorzitter Arie Koornneef van ASN Bank. “Inzicht is de eerste stap naar actie, dat is ook de ervaring van ASN Bank. De financiële sector is in staat een groot verschil te maken.”

Luister op DuurzaamBedrijfsleven naar de podcast van Arie Koornneef van ASN Bank.