Fairtrade Original doet impactmetingen voor een beter leefbaar inkomen

‘Enabling farmers to achieve a living income.’ Dat is de missie van Faitrade Original in een notendop. Om deze missie kracht bij te zetten, ontwikkelde het bedrijf een impactmetingstool. Deze tool moest zich specifiek richten op de key impactgebieden: leefbaar inkomen en duurzame productie.

Analyse en praktijk

De eerste stap was een impactmeting naar de inspanningen op het gebied van handel en interventies om de keten te versterken (zoals inkomensprojecten en duurzame productie). De meting liet zien dat het model van Fairtrade Original werkt, maar ook dat er nog uitdagingen liggen voor een leefbaar inkomen voor boeren. Verder zijn er nu praktische tools ontwikkeld om veranderingen bij boeren over tijd te meten. Deze tools heeft het bedrijf nu al voor twee ketens (kokosmelk en koffie) getest.

workshops voor de keten

De Standard Operations Procedure (SOP) is een belangrijke leidraad voor de vervolgstappen. Dit is de werkwijze die aangeeft hoe wordt omgegaan met impactmeting. Op korte termijn wordt de methode om impact te meten toegepast in alle ketens in Sri Lanka en later in andere landen waar Fairtrade Original actief is. Voor de lokale consultants en medewerkers van de grotere coöperaties en federaties wordt eerst een workshop rondom deze methode georganiseerd.

Bekijk alle cases