Fairphone onderzoekt hoe bedrijfsleven knelpunten in e-waste recycling in Ghana kan verbeteren

Smartphones hebben een grote impact op klimaat, milieu en mensenrechten. Voor de productie zijn mineralen nodig die vaak worden gewonnen in mijnen in armere landen, waar arbeiders werken onder slechte omstandigheden. Elektronica met deze kostbare mineralen worden in rijke landen weggegooid en eindigen vaak in arme landen als e-waste, wat erg milieuvervuilend is. Fairphone doet dit anders. Dit bedrijf ontwikkelt zo eerlijk mogelijke smartphones, die ook nog eens duurzaam zijn.

Veiliger en schoner recyclen

In lijn met deze startte Fairphone met de IMVO-voucher een onderzoek. Het onderzoek richtte zich op de positieve impact die Fairphone kan hebben op het leven van Ghanese arbeiders die werken in urban mining. Deze sector draait om het recyclen van waardevolle materialen uit stadsafval.

Fairphone heeft allereerst een goed overzicht van wat er nu gebeurt met e-waste van weggegooide telefoons en welke onderdelen de meeste waarde hebben. Het blijkt dat bepaalde onderdelen nog worden verbrand of zich opstapelen op een afvalberg.

Trainingsprogramma 

Daarbij komt de kwetsbare positie van Ghanese verzamelaars van e-waste. Ze lopen gezondheidsrisico’s en zijn afhankelijk van prijsschommelingen. Daarom adviseert het onderzoek een trainingsprogramma op te zetten voor de scrap verzamelaars. Ook is het advies om de samenwerking tussen de vereniging van scrap verzamelaars en recyclingbedrijven te versterken, zodat de prijs van materialen stabiliseert.

“De IMVO-vouchers maken onderzoek mogelijk wat je anders niet zo snel zou uitvoeren.”

Gersom Aliagia Ferrufino, Fairphone

In het oosten van Ghana zet Fairphone in 2023 een trainingspilot op voor de scrap verzamelaars. Ook wil de telefoonproducent een consortium van bedrijven vormen om samen de informele recycling sector te verbeteren.

Bekijk alle cases