Workshopreeks: naar een natuurinclusief bedrijf, van je kavel tot je keten
Biodiversiteit Transparante ketens Donderdag 19 oktober 2023 van 13.00 uur tot Donderdag 21 december 2023 17.00 uur | Centraal gelegen in Nederland, n.t.b.
De meeste bedrijven zijn sterk afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen. Denk aan het gebruik van land, water en natuurlijke materialen zoals hout en planten. De manier waarop jij, je toeleveranciers en klanten hiermee omgaan heeft impact op de leefomgeving. Om het natuurlijk kapitaal niet uit te putten en te kunnen blijven gebruiken, is het van belang je negatieve impact te minimaliseren. En waar mogelijk positief te maken.
In deze workshopreeks gaan we aan de slag met natuurlijk kapitaal. Je krijgt inzicht over wat natuurlijk kapitaal betekent in termen van risico’s en kansen voor je bedrijfskavel, je bedrijfsvoering en je handelsketen.
WAT GA JE DOEN?
Deze workshopreeks bestaat uit vier sessies: drie sessies op locatie en een gezamenlijke digitale afsluiting. Aan het eind van de workshopreeks zet je met de inzichten die je hebt opgedaan direct praktische vervolgstappen. De workshop is inclusief:
- Een NL Omgevingsscan door NL Greenlabel (t.w.v. 5000 euro) met inzicht in de klimaatrisico’s van je locatie en de waarde voor mens en natuur.
- Een kwalitatieve materialiteitsanalyse van je – nationale en internationale – waardeketen: waar in de keten zit je impact op en afhankelijkheid van natuurlijk kapitaal en hoe werkt dit door in jouw bedrijfsprocessen?
- Een op maat gemaakte prioriteiten- en actielijst om aan de slag te gaan met de conclusies uit bovenstaande instrumenten.
- Twee individuele digitale adviesgesprekken van 1 uur met de experts van NL Greenlabel en de Natuurverdubbelaars om acties voor jouw bedrijf te identificeren en hier stappen op te ondernemen.
IETS VOOR JOU?
Deze workshopreeks is bedoeld voor als je aan de slag wilt met natuurlijk kapitaal op je bedrijfskavel, in je bedrijfsvoering en in je keten.
De workshops zijn met name interessant voor duurzaamheidsmanagers, QHSE-managers, innovatie- en R&D-managers, supply chain & inkoop managers en facility managers.
EXPERTS
- Iris Visser, projectleider bij de Natuurverdubbelaars en expert op het gebied van biodiversiteit & natuurlijk kapitaal, duurzame bedrijfsvoering en van (internationale) waardeketens.
- Maarten Alberse, planoloog en expert gebiedsontwikkelingen. Projectleider duurzame leefomgeving bij NL Greenlabel.
- Tessa Bakx, mvo-expert en facilitator. Projectmanager bij MVO Nederland.
AGENDA en Planning
De workshops vinden over een periode van vier maanden plaats op een donderdagmiddag van 13.00-17.00u op een centrale plek in Nederland (Utrecht e.o.). De data van de offline bijeenkomsten zijn: donderdag 19 oktober, donderdag 30 november en donderdag 18 januari.
Ter voorbereiding op de derde workshop is er een mogelijkheid om twee individuele adviesgesprekken in te plannen met de experts van NL Greenlabel en de Natuurverdubbelaars over de resultaten van de omgevingsscan en de kwalitatieve materialiteitsanalyse. Tot slot is er begin januari een follow-up bijeenkomst in de vorm van een online vragenuur.
Houd rekening met voorbereidingstijd voorafgaand aan de workshops voor opdrachten. Dit is een tijdsinvestering van gemiddeld 2 uur voorafgaand aan elke workshop.
Workshop 1: Wat is natuurlijk kapitaal en waarom is het belangrijk voor je bedrijf?
- Kennis over wat natuurlijk kapitaal is;
- Inzicht in hoe je relatie met natuurlijk kapitaal leidt tot risico’s en kansen;
- Inzicht in eigen kennis en activiteiten op het gebied van natuurlijk kapitaal;
Workshop 2: Impact meten in je keten
- Kwalitatieve materialiteitsanalyse, waarin impacts en afhankelijkheden van natuurlijk kapitaal in je waardeketen duidelijk worden;
- Eerste blik op de uitkomsten van de NL Omgevingsscan van je bedrijfskavel door NL Greenlabel.
Workshop 3: Stap naar buiten met een prioriteiten- en actielijst op maat
- Verdieping in de risico’s en kansen op bedrijfskavelniveau;
- Prioriteren van natuurlijk kapitaal thema’s en bedrijfsprocessen;
- Formuleren van vervolgacties over zowel eigen processen als acties in de keten.
KOSTEN
Deelname aan de workshopreeks kost 2.750 euro per organisatie, exclusief btw. Is jouw organisatie partner van MVO Nederland? Dan krijg je een korting van 1000 euro en neem je deel voor 1.750 euro, exclusief btw.
In de deelnameprijs is deelname van 2 tot 4 personen per organisatie inbegrepen. Wel vragen we je om één centrale persoon van de organisatie af te vaardigen naar alle bijeenkomsten. Per bijeenkomst kunnen andere aanvullende collega’s aansluiten.
Schrijf je hier in

Tessa Bakx
ProjectmanagerHeb je vragen of wil je verkennen of deze workshopreeks iets is voor jou, je collega’s en je organisatie? Neem gerust contact met mij op via +31 6 10 03 50 24 of t.bakx@mvonederland.nl.