Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Workshop: Transitietaal

DVDD Vrijdag 09 juni 2023 van 14.30 tot 15.30 uur | Beatrix Theater, Utrecht

Biodiversiteit. 86 procent van de Nederlanders heeft er weleens van gehoord, maar ruim de helft heeft geen idee wat het precies inhoudt. En dat is een probleem, als je draagvlak wil voor groen beleid en natuurherstel. In de duurzame wereld vinden we het soms moeilijk om de urgentie uit te leggen aan mensen die er minder mee bezig zijn dan wij. Laat staan aan mensen die de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen of die bang zijn dat hun verworvenheden worden afgepakt. Veel van deze uitdagingen hangen samen met de woorden die we gebruiken in de transitie. Kun jij biodiversiteit wel uitleggen aan je buurman? Is stikstofcrisis wel een goede term als de gemiddelde Nederlander dat niet ziet liggen in zijn of haar achtertuin? In deze workshop transitietaal leer je hoe je taal kunt gebruiken om anderen mee te krijgen in jouw duurzame uitdagingen.

Taal is van ons allemaal. En taal stuurt hoe we denken. Nu kun je denken dat de woorden die we gebruiken wel bij je communicatieafdeling liggen, maar dat is niet waar. Zodra je woorden gebruikt, geef je inhoud vorm. Taal is nooit neutraal, je maakt bewust of onbewust altijd keuzes in hoe je je boodschap verpakt. Inhoud en vorm staan dan ook niet los van elkaar – ook niet in duurzaamheid. Van bestuurder tot manager en beleidsmaker – in al je gesprekken en geschreven communicatie maak je het verhaal dat je vertelt.

In deze workshop leer je van taalstrateeg Jens van der Weele waarom we taal nodig hebben die positief en concreet is. En ga je vervolgens in groepjes aan de slag met een concrete situatie voor jouw taalgebruik. Van der Weele voorziet de uitwerking van feedback. Dat doet hij samen met Michel van Kats, contentmarketeer en copywriter bij MVO Nederland. De sessie wordt gemodereerd door Marije Perdon, hoofd communicatie & lobby bij MVO Nederland.

Oh, en terugkerend op de intro: wat nou als we biodiversiteit zien als blokkentoren? Met het weghalen van één blokje zal de toren niet instorten, maar als er meer en meer blokjes weggehaald worden zal de toren omvallen. Net als bij Jenga lijkt het heel lang goed te gaan – de toren blijft staan – maar je weet óók dat je niet oneindig door kan gaan met het weghalen van blokjes. De boodschap is dan duidelijk: voorkom dat het systeem instort. Of beter nog: stop blokjes terug in die toren!

3 redenen om deze sessie te bezoeken

  • Leer hoe je taal kunt inzetten om meer mensen mee te krijgen
  • Ga aan de slag met jouw taal in de duurzame transitie (en spar met anderen over de woorden die je gebruikt)
  • Krijg concrete tips en feedback op je opdracht van copywriters

DAG VOOR DOENDENKERS

Dit event is onderdeel van de Dag voor Doendenkers, hét event voor partners van MVO Nederland op 9 juni 2023 in Beatrix Theater Utrecht. Meer informatie en registreren via de knop hieronder.