Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Webinar: wie betaalt de echte prijs van jouw product?

Exclusief voor partners van MVO Nederland Dinsdag 26 mei 2020 van 16.00 tot 16.45 uur | Online

Veel consumenten en ondernemers gaan er stilzwijgend vanuit dat de prijs die ze betalen voor de spullen die ze kopen de kosten dekt die nodig zijn om het product te maken. Maar naast de klassieke productiekosten zijn er ook kosten die helemaal niet betaald worden. Voor de ontbossing en het uitsterven van diersoorten bij het winnen van grondstoffen wordt geen rekening verstuurd. De schade aan gezondheid en klimaat door de uitstoot van CO2 wordt niet vergoed. Dit soort ‘externaliteiten’ vallen buiten het economische systeem. Maar bij wie komt die rekening dan wel terecht?

Het rekenen met de ‘echte prijs’ ervoor zorgt dat duurzame producten goedkoper zijn, en vervuilende duurder. In de nieuwe economie rekenen bedrijven de maatschappelijke kosten mee, wat leidt tot raadzame keuzes met positieve invloed op mens en milieu. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In dit webinar ontdek je wat er bij rekenen met echte prijzen komt kijken en wat de huidige ontwikkelingen zijn rondom het principe ‘de vervuiler betaalt’.

Dit webinar is onderdeel van een serie van zeven rondom de verschillende agendapunten uit onze Nieuwe Businessagenda. Hierin tonen we ondernemers de snelste route naar de nieuwe economie.

Waarom je dit niet mag missen

 • Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van echte prijzen
 • Verdiep je in het belang van dit thema voor jouw bedrijf: hoe raakt dit jouw business?
 • Stel direct je vragen aan professionals op het gebied van duurzaamheid

Sprekers

In dit webinar staan er experts uit het team van MVO Nederland klaar om je vragen te beantwoorden en je een inkijkje te geven in de actuele ontwikkelingen rondom dit thema.

 • Gespreksleider Maria van der Heijden, directeur-bestuurder
 • Annemarie Teuns, auteur Nieuwe Businessagenda
 • Michel Schuurman, directeur Politiek & Economie
  Michel Schuurman werkt aan het creëren van de juiste randvoorwaarden voor duurzaam ondernemen door actief samen te werken met financiële instellingen en overheid. Ook start hij met koplopende bedrijven innovatieprojecten zoals interne CO2-beprijzing. 
 • Meine van der Graaf, projectmanager Futureproof Coffee Collective
  Futureproof Coffee Collective is een samenwerking tussen verschillende koffiebedrijven die werken aan de berekening van de echte prijs voor koffie.
 • Suzanne Elias, public affairs
  Suzanne Elias kaart in politiek Den Haag het belang van het werken met echte prijzen aan, en laat door praktijkvoorbeelden zien welke wind in de rug zij krijgen als de Rijksoverheid in beleid zou werken met echte prijzen. 

Voor wie

Voor mkb-bedrijven en ondernemers die zich willen verdiepen in het rekenen met echte prijzen van producten en de invloed die het bedrijfsleven hierop kan hebben. Alleen voor partners van MVO Nederland.

Webinarserie Nieuwe Businessagenda

Uit de Nieuwe Economie Index blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven voor 12,1 procent onderneemt volgens de principes van de nieuwe economie. We streven ernaar deze index in 2025 op minimaal 20 procent te krijgen om een kantelpunt te bereiken. Elke ondernemer kan bijdragen aan het behalen van dit doel. Alleen: hoe doe je dat? Onze Nieuwe Businessagenda toont de snelste route aan de hand van zeven agendapunten. In deze serie webinars verdiepen we ons om de beurt in deze thema’s. Houd onze kanalen in de gaten voor webinars over de andere agendapunten.