Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Stakeholdersessie Reststroomverwaarding Brood en Deeg

Donderdag 30 januari 2020 van 13.00 tot 17.00 uur | Milgro, Rotterdam

De brood- en deegsector is al lange tijd bezig met het verminderen van reststromen. Van inkoop optimalisatie, responsive baking tot een grote retourstroom die wordt verwerkt tot veevoer. Toch worden er nog grote volumes met liefde gebakken broodproducten niet geconsumeerd en lijken er kansen genoeg om meer waarde te halen uit deze grondstoffen. Kom op donderdag 30 januari naar de Stakeholdersessie Reststroomverwaarding Brood en Deeg en denk mee over potentiële oplossingen. Dit is een initiatief van Milgro, MVO Nederland en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Na het schetsen van de huidige situatie en mogelijke innovaties gaan we in parallelsessies kansrijke richtingen onderzoeken om tot vermindering of een zo hoogwaardig mogelijke inzet te komen van de reststromen uit de sector. We bespreken de potentiële nieuwe waarde, obstakels en vervolgstappen om deze kansen verder te ontwikkelen.

Hieronder staat een overzicht van de denkrichtingen die wij willen onderzoeken. Wij vragen je bij aanmelding je eerste en tweede voorkeur door te geven. We zullen proberen iedereen zoveel mogelijk bij de eerste keuze in te delen, maar kunnen hiervoor geen garantie geven.

Denkrichtingen

Veevoer

Voor brood is veevoer de meest toegepaste verwaarding van reststromen, terwijl overige bakkersproducten nog niet deze weg vinden. Is dit een optimale inzet van deze grondstoffen? Waar liggen de kansen om hier nog meer waarde te creëren. Op welke ontwikkelingen en uitdagingen kunnen  we anticiperen?

retourlogistiek

Grote volumes onverkocht brood komen dagelijks terug bij de industriële bakkerij. De recepten om oud brood her te verwerken tot suikerstroop, paneermeel of zelfs brood zijn beschikbaar. Maar hoe zorgen we ervoor dat de retourlogistiek zowel voedselveilig en allergeenvrij wordt ingericht, zodat het geschikt is voor herverwerking?

Ketensamenwerking m.b.t. afstemmen vraag en aanbod data

Binnen de eigen operatie heeft de sector in de afgelopen jaren grote stappen gemaakt in optimale afstemming van vraag en aanbod. Wat is er nog te winnen door beter of anders samen te werken in de keten?

Koopgedrag van de consument

De consument verwacht ook aan het einde van de dag nog volle schappen met brood, denken we. Maar is dit echt wat de consument verwacht en hoe kan deze verwachting gestuurd worden? Wat zijn de huidige behoeftes van de consument, hoe zal dit in de toekomst veranderen en hoe kan dit gedrag beïnvloed worden zodat er zowel in de winkel als thuis minder over blijft?

Aanbod optimalisatie

Hoe kan het aanbod in de winkel geoptimaliseerd worden zodat er minder verspilling zal plaatsvinden? Denk hierbij aan diepvries assortiment, halffabricaten, personeels trainingen etc.

Tweede kans initiatieven

Doneren aan de voedselbank, aanbieden via TooGoodToGo of zelfs brood van gisteren verkopen zijn allemaal mogelijkheden om brood een tweede kans te geven toch nog gegeten te worden. Hoe kunnen deze kansen het beste worden benut, wat zijn de belemmeringen en hoe zorg je dat het commercieel interessanter wordt?

Food-for-food initiatieven

Broodreststromen kunnen onder andere versuikerd worden, gebruikt worden in nieuw brood of verkruimeld tot paneermeel. Welke food-for-food verwaardingen hebben potentie om op schaal uitgevoerd te worden en welke zijn juist geschikt voor de ambachtelijke bakker? Wat is de waarde van deze initiatieven en wat zijn de obstakels? Welke partners en stappen zijn nodig om dit de realiteit te maken?

WAAROM JE DIT NIET MAG MISSEN

  • Krijg meer informatie over reststromen in de sector en een overzicht van mogelijkheden om deze te voorkomen of te verwaarden
  • Kom in contact met ondernemers die zelf al met oplossingen aan de slag zijn
  • Ontmoet potentiële partners uit de hele keten om samen mee aan de slag te gaan
  • Werk mee aan oplossingen op weg naar een zero waste brood sector

PRAKTISCHE INFORMATIE

De bijeenkomst vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur op donderdag 30 januari bij Milgro, Pittsburghstraat 31 te Rotterdam. Voor partijen die wel interesse hebben getoond, maar niet aanwezig kunnen zijn zullen we een samenvatting van de bijeenkomst beschikbaar stellen.