Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Ray Anderson-lezing 2019: The Power of One

Openbaar Donderdag 10 oktober 2019 van 15.00 tot 18.30 uur | Interface, Scherpenzeel

Hoe vaak heb jij in de afgelopen acht jaar de Ray Anderson-lezing bezocht? Behoor je tot de vaste gasten of ben je nog nooit geweest? Hoe dan ook: dit is je allerlaatste kans om de Ray Anderson-lezing bij te wonen! Blik met ons terug op het Eureka-moment dat de koers van tapijtfabrikant Interface voorgoed veranderde: van olie-intensief bedrijf naar één van de meest duurzame multinationals ter wereld. Aan het stuur oprichter Ray Anderson, wiens destijds radicale inzichten verrassend actueel zijn. Sterker nog: sommige concepten zijn booming in het bedrijfsleven van nu.

Maar we kijken bovenal vooruit, naar de invloed van individu Ray Anderson op de nieuwe economie. Aan de hand van de documentaire ‘So Right, So Smart’ laat de jongste generatie ondernemers zien hoe zijn gedachtegoed is doorontwikkeld. Met de nieuwste innovaties op de thema’s circulariteit, biomimicry en verantwoord leiderschap.

SPREKERS

Isabel Boerdam

Influencer | Oprichter De Hippe Vegetariër | Initatiefnemer Nationale Week Zonder Vlees | Eigenaar Green Food Lab
Met de Nationale Week Zonder Vlees geeft Isabel vegetarisch eten een enorme boost. Inmiddels heeft ze een grote groep bedrijven achter zich staan en bereikt ze met De Hippe Vegetariër meer dan 200.000 consumenten per maand. Net als Ray Anderson toont Isabel aan waartoe de kracht van één individu kan leiden.

Xander Kotvis

Mede-oprichter De Revolution Foundation 
Xander Kotvis speelt met de Revolution Foundation een belangrijke rol in de verduurzaming van evenementen en festivals. Door deze tijdelijke mini-maatschappijen circulair in te richten sluit hij zoveel mogelijk kringlopen en laat hij zien dat de circulaire economie wél mogelijk is.

Jamaica den Heijer

Innovatie- en duurzaamheidsmanager Heijmans
Tijdens een intensieve samenwerking met Daan Roosegaarde werd Jamaica net als Interface geïnspireerd door biomimicy. Deze methodiek wordt gebruikt om tot nieuwe duurzame concepten te komen op basis van kennis uit de natuur. Jamaica gebruikt biomimicry om de veranderingen binnen Heijmans in een versnelling te brengen om zo de bouw- en infrasector te verduurzamen.

Geanne van Arkel

Head of Sustainable Development Interface | mvo-manager van het jaar 2018
Geanne is een gedreven intrapreneur die zowel intern als extern mensen weet te verbinden en duurzaamheid op persoonlijke wijze weet over te brengen waardoor iedereen een eigen vertaalslag kan maken. Duurzame ontwikkeling is in haar ogen de enige de weg naar een betere en succesvolle toekomst: holistisch ontwerpen met het klimaat in gedachten. Ze is afgestudeerd als textielingenieur en heeft een master aan de Arizona State University in Biomimicry – het leren van de natuur – behaald. In 2018 werd zij verkozen tot MVO manager van het jaar.

Suze Gehem

Mede-oprichter De Groene Grachten | Voorzitter Rooftop Revolution
Suze richtte De Groene Grachten op samen met Wubbo Ockels, waarmee ze historische panden in het hele land verduurzamen en honderden projecten van duurzaam advies of uitvoerbegeleiding hebben voorzien. Suze is deze editie dagvoorzitter van de Ray Anderson-lezing.

Programma

15.00 | Inloop en netwerkmoment
15.30 | Welkom door dagvoorzitter Suze Gehem en interview met Geanne van Arkel
15.45 | Keynote 1: Isabel Boerdam over het thema leiderschap
Keynote 2: Jamaica den Heijer over het thema biomimicry
16.30 | Pauze
17.00 | Reflectie met Maria van der Heijden, directeur-bestuurder MVO Nederland
17.10 | Keynote 3: Xander Kotvis over het thema circulair ondernemen
17.30 | Wrap-up door dagvoorzitter Suze Gehem
17.45 | Netwerkborrel met live matchmaking door het team van Futureproof.community
18.30 | Einde

Praktische informatie

De Ray Anderson-lezing vindt plaats op donderdag 10 oktober van 15.00 tot 18.30 uur in het Awarehouse van Interface in Scherpenzeel, Industrielaan 15.

Over de Ray Anderson-lezing

Ray Anderson is oprichter van tapijtfabrikant Interface, dat in de jaren negentig uitgroeide tot één van de meest duurzame internationals ter wereld. Onder de noemer Mission Zero was zijn doel met het bedrijf in 2020 geen enkele negatieve impact meer uit te oefenen op de aarde. In 2011 overleed Ray Anderson, waarop MVO Nederland en Interface in datzelfde jaar een eerbetoon hielden aan deze mvo-pionier in de vorm van een lezing. Sindsdien is de Ray Anderson-lezing een jaarlijks terugkerend evenement, om met zijn gedachtegoed ondernemers te inspireren. Door de jaren heen hebben kopstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven het podium gesierd. Denk aan Jan Jonker, Gunter Pauli, Jan Peter Balkenende en Marius Smit. Dit jaar is de laatste Ray Anderson-lezing.