Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!
Inspiratie-event: Kijkje in de natuur
Biodiversiteit Exclusief voor partners van MVO Nederland Dinsdag 25 april 2023 van 13.00 tot 17.30 uur | Boerderij de Boerinn, Kamerik
Biodiversiteit is voor veel bedrijven nog een lastig concept. Geen van hen zou als je het vraagt biodiversiteitsverlies aanmoedigen. Maar wat heeft de bijensterfte, het kappen van regenwouden en het uitsterven van de duinpieper in Nederland met jouw organisatie te maken? Meer dan je denkt. Hoewel biodiversiteit veelal een blinde vlek is, levert het bedrijfsleven hier een belangrijke bijdrage aan. Daarom neemt MVO NL met haar partners letterlijk én figuurlijk een kijkje in de natuur.
Op dinsdag 25 april besteden we een middag aan het belang van de natuur. En zoek je antwoord op de vraag hoe jij je impact hierop zo positief mogelijk maakt. Dit doe je door tijdens een break-outsessie in gesprek te gaan met andere bedrijven en experts op basis van een onderwerp dat jouw bedrijfsvoering, functie of sector het meeste raakt.
Tijdens de open space staat het je vrij om dieper in te gaan op het onderwerp van je break-out, of aan te sluiten bij andere onderwerpen en gesprekspartners. Zo shop je zelf inspiratie, kennis en contacten op het thema biodiversiteit bij elkaar.
Het programma sluit af met een keynote om de borrel met een goede gespreksopener te starten.
Programma
13.00 – 13.30 | Inloop en netwerkmoment |
13.30 – 13.45 | Kick-off van de middag |
13.45 – 14.45 | Break-outsessies* |
14.45 – 15.15 | Pauze |
15.15 – 16.15 | Open space |
16.15 – 16.45 | Keynote van Eddy Schabbink, business developer IPC Groene Ruimte |
16.45 – 17.30 | Afsluitende borrel |
*De break-outsessies vind je onderaan deze pagina. Een week vooraf krijg je een e-mail waarin je jouw voorkeur voor een break-outsessie kunt doorgeven.
Waarom je dit niet mag missen
- Verdiep je in het belang van biodiversiteit voor jouw bedrijf: hoe raakt dit jouw business?
- Deel jouw ervaring en expertise met anderen om zo bij te dragen aan een economie die opereert binnen de grenzen van de natuur en maatschappij
- Ontmoet partners uit het netwerk van MVO Nederland en ga op zoek naar raakvlakken en samenwerkingsverbanden die jouw organisatie verder brengen
Voor wie
Voor iedereen die werkzaam is bij een mkb-bedrijf, grootbedrijf of zelf onderneemt en zich wil verdiepen in het thema biodiversiteit en de invloed die het bedrijfsleven hierop kan hebben. Alleen voor partners van MVO Nederland.
LOCATIE
Boerderij de Boerinn. Deze unieke locatie biedt groepen de ruimte om actief te ontmoeten en te ontspannen in de natuur. Onderdeel van het programma is onder meer een rondleiding ‘Tuinderij de groenteboer’ en een presentatie van een boer over zijn lef, visie en durf.
Break-outsessies
Vooraf ontvang je een bericht om je voorkeuren voor een break-outsessie door te geven.
Aan de slag met koffiereststromen in Nederland - met Tom Blommaart van Renewi
Gespreksbegeleider: Eva Ros, projectmanager koffie
Te gast: Tom Blommaart (Project Manager Organics bij Renewi)
Wil jij met gelijkgestemden uit de koffiesector nadenken over het gebruiken en verwaarden van reststromen? En ben jij bereid om hiervoor samen te werken met andere bedrijven? Schuif dan aan om met het Futureproof Coffee Collective (FCC) kansen te verkennen voor een nieuw ketenproject. Specifiek gericht op koffie in Nederland.
In deze sessie
- Onderzoeken we kansen voor het (her)gebruiken van reststromen. Bijvoorbeeld: koffiedroes dat omgezet wordt als compost voor landbouw
- Zoomen we in op welke barrières weggenomen moeten worden om oplossingen in praktijk te brengen
- Wisselen we met verschillende partijen in de keten ervaring en kennis uit
De opkomst van biobased materialen - met Erik Luisman van Vepa
Gespreksbegeleider: Elke Roetman, relatiemanager Koplopernetwerk
Te gast: Erik Luisman (Sustainability & Business Development Vepa, the furniture factory)
Biobased materialen zijn in opkomst. Naast nieuwe kansen en een aansprekend verhaal brengen ze ook nieuwe vragen mee. Wat is het effect op de biodiversiteit, wat betekent het voor je eigen proces om te werken met een materiaal dat niet elk seizoen groeit en wie zijn eigenlijk je nieuwe toeleveranciers?
In deze sessie
- Ontdek je wat erbij komt kijken als je gebruikmaakt van biobased materialen en wat daarvan de invloed is op je bedrijfsproces
- Ga je in gesprek met een pionier op dit gebied aan de hand van hun concrete praktijkervaringen met producten, zoals de oneindig herbruikbare stoel van hennep
Biodiversiteit en beleid - met beleidsmaker Alexander Verkerk
Gespreksbegeleider: Siri de Vrijer, public affairs
Te gast: Alexander Verkerk, beleidsmaker bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
In deze sessie gaan we met jou en een beleidsexpert in gesprek over de rol van de overheid in het stimuleren van biodiversiteit in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van tools en monitoring, ondersteunen van koplopers, financiering en stimulerende regelgeving.
In deze sessie
- Vergroot je je kennis over de kansen voor jouw bedrijf en over aankomende wetgeving op gebied van biodiversiteit
- Deel je waar jij tegenaan loopt en mee geholpen zou zijn om meer natuur in je bedrijf te brengen.
Positieve impact met je koffie-inkoop - met Maarten van Keulen van This Side Up
Gespreksbegeleider: Roxana de Raad, sectormanager koffie
Te gast: Maarten van Keulen van This Side Up Coffees
Wist jij dat je met jouw koffie-inkoop een positieve impact kan hebben op de mens en milieu? Op dit moment worden boeren vaak nog structureel onderbetaald. En zorgt de productie van jouw kantoorkoffie voor veel biodiversiteitsverlies. Met de grote hoeveelheden koffie die Nederlanders drinken (vooral op kantoor!) kunnen bedrijven hier verandering in brengen. Bij wie of wat je inkoopt maakt dus verschil.
In deze sessie
- Ga je met ervaringsdeskundigen in gesprek over hoe jij jouw koffie-inkoop anders inricht
- Bespreken we waarom dit belangrijk is, hoe je verder kijkt dan alleen prijs en welke vragen je stelt aan je (machine- en koffie-)leveranciers
- Kun je gerichte vragen stellen en je eigen uitdagingen delen rondom je inkoopproces
De impact van grootbedrijven op biodiversiteit - met Bianca Nijhof van Climate Neutral Group
Gespreksbegeleider: Christian Penning, relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk
Te gast: Bianca Nijhof (Associate Director, Climate Neutral Group, onderdeel van Anthesis Group)
Kom meer te weten over biodiversiteit, hoe het je bedrijfsvoering beïnvloedt en wat jij er als organisatie mee kunt doen. Voor bedrijven met zowel weinig tot geen kennis over biodiversiteit interessant als voor bedrijven met veel ervaring op dit gebied.
In deze sessie
- Vertelt Bianca hoe biodiversiteit je bedrijf beïnvloedt en wat je als bedrijf hiermee kan
- Bespreken we wat ervoor nodig is om meer urgentie te creëren voor biodiversiteit binnen je eigen organisatie
- Kijken we naar de rol van biodiversiteit met betrekking tot andere duurzaamheidsvraagstukken zoals je klimaatstrategie en rapportageverplichtingen
Omschakelen naar natuurlijke landbouw
Gespreksbegeleider: Michel van Kats en Marieke de Jong, initiatiefnemers Boeren.Natuurlijk!
Boeren.Natuurlijk! is een selectief landelijk collectief van partijen met een financieel en maatschappelijk belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw, opgericht door MVO Nederland. Het collectief omvat organisaties die boeren helpen omschakelen.
In deze sessie
- Leer je meer over het doel van Boeren.Natuurlijk! en ontdek je waarom het omschakelen naar natuurinclusieve landbouw een multifunctionele oplossing is
Natuurinclusieve oplossingen in aanbestedingen voor de infrasector
Gespreksbegeleider: Fenna Cerutti, sectormanager Drinkwater en Infrabeheer
Werk jij in de drinkwater- of infrasector of heb je ervaring met duurzaamheid in aanbestedingen verwerken? Dan zijn we voor deze sessie op zoek naar jou.
De potentie van natuurlijke oplossingen voor een robuuste, klimaatbestendige infrastructuur is groot. Er zijn al mooie voorbeelden: kruidenrijke dijken die hun functie van bescherming beter vervullen dan monocultuur dijken en transformatorhuisjes met een begroeide muur die minder heet worden waardoor de stroom niet uitvalt.
Dit zijn nog maar enkele voorbeelden en de toepassing van natuurinclusieve oplossingen is laag. Gelukkig zijn er veel mensen die geloven in de infrastructuur inzetten voor klimaatadaptatie en biodiversiteitsherstel. Het besef dat het anders, natuurlijker en leuker kan, wordt steeds groter.
In deze sessie
- Zetten we de volgende stap om natuurinclusieve infra realiteit te maken, met aanbestedingen als instrument
- Staat de vraag centraal: Hoe krijgen natuurinclusieve oplossingen in aanbestedingen en in projectuitvoering?
Inschrijving gesloten
Helaas kun je je niet meer aanmelden voor dit event. Wil je er last minute toch héél graag bij zijn? Stuur dan een mail naar evenement@mvonederland.nl.