Events

Expeditie Duurzaam Inkopen in Baggerwerken

Woensdag 04 December 2019 - 12:30 tot 17:00 | Noordzeeboulevard 501 te Maasvlakte, Rotterdam

De infrasector staat voor grote uitdagingen. Om antwoord te geven op de gedeelde ambities van het Klimaatakkoord en op weg te gaan naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur, is innovatie hard nodig. Pilots zijn er in overvloed, maar opschaling lijkt lastig. Op welke manier leren we het snelst van deze pilots? Hoe creëren we ruimte voor innovatie en hoe maken we van duurzame aanbestedingen het nieuwe normaal?

Om dit te onderzoeken organiseert MVO Nederland samen met Het Groene Brein in opdracht van het Ministerie van IenW de expeditieserie ‘Van Pilot Naar Opschaling’. Tijdens de expedities verkennen marktpartijen, centrale en decentrale overheden samen hoe vanuit verschillende rollen verduurzaming van de infrasector sneller gerealiseerd kan worden.

Kustlijnzorg en vaargeulonderhoud vormt meer dan 30% van de totale uitstoot van IenW in de keten. Om die reden is dit als een van de vier transitiepaden opgenomen in de strategie Naar Klimaatneutraal en Circulaire Rijksinfraprojecten. Deze strategie hanteert een aanpak die ruimte geeft aan CO₂-reducerende innovaties die niet gebonden zijn aan één materiaalsoort of werkwijze.

In onze tweede sessie besteden we daarom aandacht aan de pilot Duurzaam inkopen in Baggerwerken. Bij de Slufter te Rotterdam gaan we met elkaar in gesprek over het versnellen van de transitie van het natte grondverzet. Hierbij bekijken we wat we kunnen leren van de nieuwe inkoopmethodes die Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam voor het onderhoudsbaggerwerk nu hebben gebruikt en hoe we energie efficiëntie en duurzame innovatie in samenwerking met de markt kunnen uitvragen.

Waarom je dit niet mag missen

  • Deel samen met overheden en stakeholders succes- en faalfactoren
  • Deel je input en kennis met het Ministerie van IenW
  • Leer over energie-efficiënte en duurzame inkoopmethodes
  • Leer hoe je tot opschaling kan komen van geslaagde innovaties
  • Leer hoe je dit kunt vertalen naar beleid binnen je eigen organisatie

Praktische informatie

De expeditie vindt plaats op woensdag 4 december van 12.30 tot 17.00 uur, Noordzeeboulevard 501 te Maasvlakte, Rotterdam. Let op: er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar. Meld je aan via onderstaande knop, scroll naar het inschrijfformulier onderaan de pagina en vul je gegevens in.

Programma

12.30 | Inloop met lunch
13.00 | Welkom door Erwin Mulders, Ministerie van IenW
13.15 | Rondleiding en uitzicht over Slufter door Piet Gelton
13.30 | Introductie project door Harry Zondag, inkoopadviseur en leveranciersmanager RWS
13.45 | Model voor transitiedenken door André Nijhof, Professor Sustainable Business and Stewardship Nyenrode Business Universiteit
14.00 | Interactieve paneldiscussie met de bij de pilot betrokken partijen van Boskalis, Vereniging van Waterbouwers, Rijkswaterstaat en Royal IHC
Panelleden:
Johan van der Vorm, Boskalis
Edwin Lokkerbol, Vereniging van Waterbouwers
Harry Zondag, Rijkswaterstaat
Erik van der Blom, Royal IHC
14.45 | Pauze
15.00 | Break-out sessies over relevante innovaties en hoe die in te zetten, over de inkoopmethodiek en vraagstelling en over samenwerking in de keten
16.00 | Wrap up door André Nijhof
16.15 | Afsluiting en borrel

Exclusieve toegang

De expeditie is bedoeld voor beleidsmakers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, projectleiders en inkopers bij Rijkswaterstaat en relevante stakeholders: projectleiders en inkopers van andere overheden (provincies, gemeenten en waterschappen) en MVO- en projectleiders bij bedrijven in de infrasector.

Laat je ons weten hoe je heet?
Laat je ons weten hoe je heet?
Vul je e-mailadres in zodat we contact met je kunnen opnemen.
Laat je telefoonnummer achter zodat we contact met je kunnen opnemen.
We horen graag namens welke organisatie je deelneemt.
Vul je KVK in
Alleen nummers toegestaan

Om je aan te melden voor dit event vragen we je akkoord te gaan met de voorwaarden