Events

Expeditie Duurzaam Inkopen in Baggerwerken

Woensdag 04 December 2019 - 12:30 tot 17:00 | Noordzeeboulevard 501 te Maasvlakte, Rotterdam

De infrasector staat voor grote uitdagingen. Om antwoord te geven op de gedeelde ambities van het Klimaatakkoord en op weg te gaan naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur, is innovatie hard nodig. Pilots zijn er in overvloed, maar opschaling lijkt lastig. Op welke manier leren we het snelst van deze pilots? Hoe creëren we ruimte voor innovatie en hoe maken we van duurzame aanbestedingen het nieuwe normaal?

Om dit te onderzoeken organiseert MVO Nederland samen met Het Groene Brein in opdracht van het Ministerie van IenW de expeditieserie ‘Van Pilot Naar Opschaling’. Tijdens de expedities verkennen marktpartijen, centrale en decentrale overheden samen hoe vanuit verschillende rollen verduurzaming van de infrasector sneller gerealiseerd kan worden.

Kustlijnzorg en vaargeulonderhoud vormt meer dan 30% van de totale uitstoot van IenW in de keten. Om die reden is dit als een van de vier transitiepaden opgenomen in de strategie Naar Klimaatneutraal en Circulaire Rijksinfraprojecten. Deze strategie hanteert een aanpak die ruimte geeft aan CO₂-reducerende innovaties die niet gebonden zijn aan één materiaalsoort of werkwijze.

In onze tweede sessie besteden we daarom aandacht aan de pilot Duurzaam inkopen in Baggerwerken. Bij de Slufter te Rotterdam gaan we met elkaar in gesprek over het versnellen van de transitie van het natte grondverzet. Hierbij bekijken we wat we kunnen leren van de nieuwe inkoopmethodes die Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam voor het onderhoudsbaggerwerk nu hebben gebruikt en hoe we energie efficiëntie en duurzame innovatie in samenwerking met de markt kunnen uitvragen.

Waarom je dit niet mag missen

  • Deel samen met overheden en stakeholders succes- en faalfactoren
  • Deel je input en kennis met het Ministerie van IenW
  • Leer over energie-efficiënte en duurzame inkoopmethodes
  • Leer hoe je tot opschaling kan komen van geslaagde innovaties
  • Leer hoe je dit kunt vertalen naar beleid binnen je eigen organisatie

Praktische informatie

De expeditie vindt plaats op woensdag 4 december van 12.30 tot 17.00 uur, Noordzeeboulevard 501 te Maasvlakte, Rotterdam. Let op: er is plek voor maximaal 30 deelnemers. Meld je aan via onderstaande knop, scroll naar het inschrijfformulier onderaan de pagina en vul je gegevens in.

De locatie is slecht bereikbaar met OV, daarom zetten we pendelbusjes in. Geef bij aanmelden aan of je met het OV wilt komen, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Programma

  • Presentatie door Harry Zondag (RWS) & uitzicht over de Slufter
  • Paneldiscussie met wetenschapper André Nijhof
  • Break-out sessies: samen verdiepen en versnellen
  • Afsluiting & borrel

Exclusieve toegang

De expeditie is bedoeld voor beleidsmakers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, projectleiders en inkopers bij Rijkswaterstaat en relevante stakeholders: projectleiders en inkopers van andere overheden (provincies, gemeenten en waterschappen) en MVO- en projectleiders bij bedrijven in de infrasector.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je email in
Vul je organisatie naam in
Vul je KVK nummer in
Alleen nummers toegestaan

Om je aan te melden voor dit event vragen we je akkoord te gaan met de voorwaarden