Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Expeditie Duurzaam Inkopen in Baggerwerken

Openbaar Woensdag 04 december 2019 van 12.30 tot 17.00 uur | Noordzeeboulevard 501 te Maasvlakte, Rotterdam

De infrasector staat voor grote uitdagingen. Om antwoord te geven op de gedeelde ambities van het Klimaatakkoord en op weg te gaan naar een klimaatneutrale en circulaire infrastructuur, is innovatie hard nodig. Pilots zijn er in overvloed, maar opschaling lijkt lastig. Op welke manier leren we het snelst van deze pilots? Hoe creëren we ruimte voor innovatie en hoe maken we van duurzame aanbestedingen het nieuwe normaal?

Om dit te onderzoeken organiseert MVO Nederland samen met Het Groene Brein in opdracht van het Ministerie van IenW de expeditieserie ‘Van Pilot Naar Opschaling’. Tijdens de expedities verkennen marktpartijen, centrale en decentrale overheden samen hoe vanuit verschillende rollen verduurzaming van de infrasector sneller gerealiseerd kan worden.

Kustlijnzorg en vaargeulonderhoud vormt meer dan 30% van de totale uitstoot van IenW in de keten. Om die reden is dit als een van de vier transitiepaden opgenomen in de strategie Naar Klimaatneutraal en Circulaire Rijksinfraprojecten. Deze strategie hanteert een aanpak die ruimte geeft aan CO₂-reducerende innovaties die niet gebonden zijn aan één materiaalsoort of werkwijze.

In onze tweede sessie besteden we daarom aandacht aan de pilot Duurzaam inkopen in Baggerwerken. Bij de Slufter te Rotterdam gaan we met elkaar in gesprek over het versnellen van de transitie van het natte grondverzet. Hierbij bekijken we wat we kunnen leren van de nieuwe inkoopmethodes die Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam voor het onderhoudsbaggerwerk nu hebben gebruikt en hoe we energie efficiëntie en duurzame innovatie in samenwerking met de markt kunnen uitvragen.

Waarom je dit niet mag missen

  • Deel samen met overheden en stakeholders succes- en faalfactoren
  • Deel je input en kennis met het Ministerie van IenW
  • Leer over energie-efficiënte en duurzame inkoopmethodes
  • Leer hoe je tot opschaling kan komen van geslaagde innovaties
  • Leer hoe je dit kunt vertalen naar beleid binnen je eigen organisatie

Praktische informatie

De expeditie vindt plaats op woensdag 4 december van 12.30 tot 17.00 uur, Noordzeeboulevard 501 te Maasvlakte, Rotterdam. Let op: er zijn nog maar een paar plekken beschikbaar. Meld je aan via onderstaande knop, scroll naar het inschrijfformulier onderaan de pagina en vul je gegevens in.