Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Expeditie 3D geprinte brug

Openbaar Maandag 18 november 2019 van 12.30 tot 17.00 uur | 3D printfabriek Weber Beamix, Eindhoven

De infrasector staat voor grote uitdagingen. Het Klimaatakkoord schetst een weg naar circulaire en klimaatneutrale infraprojecten. Pilots zijn er in overvloed maar opschaling lijkt lastig. Op welke manier leren we het snelst van deze pilots? En hoe passen we de opgehaalde kennis het beste toe in de praktijk?

Om dit te onderzoeken organiseren MVO Nederland en Het Groene Brein in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een aantal bijzondere expedities met als thema ‘Van Pilot Naar Opschaling’. Graag nodigen wij je uit voor de eerste expeditie op maandag 18 november te Eindhoven, waar we het bijzondere en innoverende pilotproject van de 3D geprinte fietsbrug zullen bezoeken.

Waarom je dit niet mag missen

  • Deel samen met overheden en stakeholders succes- en faalfactoren
  • Leer hoe je tot opschaling kan komen van geslaagde innovaties
  • Leer hoe je dit kunt vertalen naar beleid binnen je eigen organisatie 

Praktische informatie

De expeditie vindt plaats op maandag 18 november van 12.30 tot 17.00 uur, bij 3D printfabriek Weber Beamix, Hastelweg 161 te Eindhoven. Let op: er is plek voor maximaal 30 deelnemers.

OVER DE 3D GEPRINTE FIETSBRUG

De eerste geprinte fietsbrug ligt in Gemert, een tweede fietsbrug is momenteel in uitvoering bij de wijk Dukenburg (Nijmegen) en ook Noord-Holland staat te popelen voor enkele geprinte bruggen. Voor de brug in Dukenburg bouwde de BAM een speciale printfabriek in Eindhoven, waar de bijna honderd verschillende onderdelen van de brug zijn geprint, compleet met de uitsparingen om de elementen na montage te kunnen voorspannen.

Rijkswaterstaat en Nijmegen hebben als opdrachtgevers lef getoond om in te zetten op deze innovatie. Samen met de Technische Universiteit Eindhoven als kennispartner en Weber Beamix, BAM Infra, Summum Engineering en Witteveen+Bos als marktpartijen maken zij van deze innovatie een bewezen technologie.

Het toepassen van 3D-printtechnologie biedt kansen voor het ontwerp en de realisatie van constructieve toepassingen in de bouw. Het biedt vrijheid in het ontwerp en de 3D ontwerpomgeving rekent aanpassingen direct door. Het ontwerp is vertaald in een code, waarmee de printer het ontwerp produceert. Door dit digitale ontwerp- en uitvoeringsproces dalen de faalkosten en zijn tekeningen niet meer nodig.