Events

Helaas, dit event is al geweest. Kijk op onze eventkalender voor onze eerstvolgende activiteiten!

Community of Practice: je klimaatstrategie in lijn met het Parijsakkoord

Groene energie Grootbedrijven Nieuwe Rijkdom Dinsdag 04 oktober 2022 van 14.00 uur tot Dinsdag 17 januari 2023 17.00 uur | offline en online

De aanhoudende hittegolven deze zomer zijn voelbare gevolgen van de snelle opwarming van de aarde. Met het Klimaatverdrag van Parijs zijn er internationale afspraken gemaakt om te voorkomen dat in 2050 de gemiddelde temperatuur meer dan twee graden Celsius is gestegen. Om dit doel te halen is het belangrijk dat je als bedrijf je negatieve impact terugbrengt tot een minimum. Onder andere door je CO2-uitstoot en energieverbruik te verlagen. In deze Community of Practice breng je de klimaatstrategie van je organisatie in lijn met het Klimaatakkoord.

In deze Community of Practice kom je vier keer met dezelfde groep bij elkaar om te werken aan de klimaatstrategie van je organisatie. Uniek is dat je dit samen met bedrijven doet met een vergelijkbare doelstelling, waardoor je samen optrekt en leert van elkaar. Dit doe je onder andere door te bespreken waar je tegenaan loopt en met elkaar praktijkervaringen uit te wisselen.

Je krijgt hierin begeleiding van vier experts: Climate Neutral Group, Guidehouse, South Pole en Carbon Trust. Zij helpen je om je klimaatdoelstellingen in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Een belangrijke methode hiervoor zijn Science Based Targets (SBT’s). Dit zijn op de wetenschap gebaseerde emissiedoelstellingen die naar rato van de aard en omvang van jouw bedrijf voldoende zijn om het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Je leert meer over deze methode en onderzoekt hoe dit jouw organisatie ondersteunt in het stellen én behalen van je doelen.

Via een intakegesprek bepaal je vooraf je persoonlijke leerdoelen, waar tussentijdse opdrachten aan worden gekoppeld. Vervolgens behandel je in de groep verschillende implementatievraagstukken. Hoe stuur je op je doelstellingen? Hoe krijg je intern draagvlak en goedkeuring van je management? Hoe communiceer en rapporteer je er over?

Wat zijn Science Based Targets?

Lees waarom Science Based Targets een belangrijke methode is in het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen.

IN HET KORT: DIT IS WAT HET JOU OPLEVERT

 • Je bereidt je bedrijfsvoering voor op het klimaatbeleid van de Europese Unie 
 • Je leert wat Science Based Targets zijn en hoe jouw organisatie ermee aan de slag kan
 • Je creëert intern draagvlak voor je klimaatdoelstellingen door het toepassen van een bewezen methode
 • Je versterkt je netwerk doordat je werkt in een hechte groep bedrijven met vergelijkbare doelstellingen
 • Je draagt vanuit jouw rol bij aan het voorkomen van verdere opwarming van de aarde

SPREKERS 

 • Mark Huis in ’t Veld, Senior Carbon Advisor bij Climate Neutral Group
 • Jeroen Scheepmaker, director bij Guidehouse 
 • Rene Groot Bruinderink, Head of Climate Solutions Netherlands bij South Pole 
 • Noor Crabbendam, associate bij Carbon Trust

Wanneer

tabel COP SBT

De twee live bijeenkomsten in Utrecht worden afgesloten met een netwerkborrel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Je kunt deelnemen als je werkt bij een organisatie met meer dan 250 medewerkers
 • We raden aan om deel te nemen in duo-vorm. Hierbij neem je deel met een collega die net als jij – in een andere functie – een belangrijke rol speelt in het klimaatbeleid van je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een mvo-manager en een finance manager.
 • Partners van MVO Nederland betalen voor een enkele deelname of deelname in duo-vorm een aangepast tarief van 497 euro. Is je organisatie geen MVO Nederland-partner? Word partner en doe mee voor een gereduceerd tarief of betaal eenmalig 997 euro.