Events

Community of Practice: je klimaatstrategie in lijn met het Parijsakkoord

Groene energie Grootbedrijven Nieuwe Rijkdom Dinsdag 03 oktober 2023 van 13.30 uur tot Dinsdag 28 november 2023 16.30 uur | Omgeving Utrecht

De aanhoudende hittegolven deze zomer zijn voelbare gevolgen van de snelle opwarming van de aarde. Met het Klimaatverdrag van Parijs zijn er internationale afspraken gemaakt om te voorkomen dat in 2050 de gemiddelde temperatuur meer dan twee graden Celsius is gestegen. Om dit doel te halen is het belangrijk dat je als bedrijf je negatieve impact terugbrengt tot een minimum. Onder andere door je CO2-uitstoot en energieverbruik te verlagen. In deze Community of Practice breng je de klimaatstrategie van je organisatie in lijn met het Klimaatakkoord.

Gedurende deze Community of Practice kom je vier keer met dezelfde groep bij elkaar om te werken aan de klimaatstrategie van je organisatie. Uniek is dat je dit samen met bedrijven doet met een vergelijkbare doelstelling, waardoor je samen optrekt en leert van elkaar. Dit doe je onder andere door te bespreken waar je tegenaan loopt en met elkaar praktijkervaringen uit te wisselen.

Je krijgt hierin begeleiding van drie expert organisaties: Climate Neutral Group, South Pole en Carbon Trust. Zij helpen je om je klimaatdoelstellingen in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Een belangrijke methode hiervoor zijn Science Based Targets (SBT’s). Dit zijn op de wetenschap gebaseerde emissiedoelstellingen die naar rato van de aard en omvang van jouw bedrijf voldoende zijn om het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Je leert meer over deze methode en onderzoekt hoe dit jouw organisatie ondersteunt in het stellen én behalen van je doelen.

Via een intakegesprek bepaal je vooraf je persoonlijke leerdoelen, waar tussentijdse opdrachten aan worden gekoppeld. Vervolgens behandel je in de groep verschillende implementatievraagstukken. Hoe stuur je op je doelstellingen? Hoe krijg je intern draagvlak en goedkeuring van je management? Hoe communiceer en rapporteer je er over?

In het kort: dit is wat het jou oplevert

 • Je bereidt je bedrijfsvoering voor op het klimaatbeleid van de Europese Unie
 • Je leert wat Science Based Targets zijn en hoe jouw organisatie ermee aan de slag kan
 • Je creëert intern draagvlak voor je klimaatdoelstellingen door het toepassen van een bewezen methode
 • Je versterkt je netwerk doordat je werkt in een hechte groep bedrijven met vergelijkbare doelstellingen
 • Je draagt vanuit jouw rol bij aan het voorkomen van verdere opwarming van de aarde
 • Deelnemers geven dit programma een 8 en zijn enthousiast over de combinatie van inzichten, praktische invulling en weten welke stappen ze moeten zetten om verder aan de slag te gaan met dit thema.

Sprekers

 • Mark Huis in ’t Veld, Senior Carbon Advisor bij Climate Neutral Group
 • Rene Groot Bruinderink, Head of Climate Solutions Netherlands bij South Pole
 • Noor Crabbendam, associate bij Carbon Trust

Wanneer

De vier live bijeenkomsten worden in omgeving Utrecht georganiseerd of bij een van onze deelnemende partners. Alle bijeenkomsten worden afgesloten met een netwerkborrel. De data zijn 3 oktober, 2 november, 30 november en de laatste bijeenkomst op 12 december.

Programma

 • Korte introductie Science Based Targets (SBT)
 • Hoe verhoudt SBT zich tot andere standaarden?
 • Het opstellen van een klimaatstrategie
 • Scope 1 & 2, in hoog tempo met focus op pijnpunten
 • Knelpunten en uitdagingen bij SBT’s
 • Het opstellen van doelstellingen volgens SBTi
 • Netzero targets
 • Intern agenderen, hoe maak je het bespreekbaar en interessant voor je management team of board?
 • Implementatie tips en tools

“Uit de CoP heb ik niet alleen veel nuttige kennis gehaald, ik kreeg er ook veel energie van.”

Martijn Oudshoorn, Adviseur Duurzaamheid bij PGGM

“Het programma geeft een helder beeld van wat me moeten doen om deel te kunnen nemen aan SBTi”

Vincent Besselink, Specialist Environment and Permits bij Aspen Oss

“Dank zij de CoP weet ik waar ik welke informatie kan vinden begrijp ik hoe je een aanvraag aanpakt.”

Marijke Ernest, Sustainability coordinator bij MegaGroup Trade

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat zijn Science Based Targets?

Science Based Targets (SBT) zijn doelen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Ze zorgen voor een grondige analyse van je uitstoot en reductieplannen. Door gebruik te maken van deze doelen krijg je inzicht in de mate waarin je doelstellingen, aangepast aan de aard en omvang van jouw bedrijf, voldoende zijn om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Lees meer over de Science Based Targets.

Wanneer neem ik deel aan deze Community of Practice?

Je kunt deelnemen als je werkt bij een organisatie met meer dan 250 medewerkers.

Kan ik het programma in het Engels volgen?

Helaas is het niet mogelijk om de Community of Practice in het Engels te volgen. De voertaal van de lessen, opdrachten en onderlinge communicatie is Nederlands.

Voor wie is dit relevant?

Dit programma is geschikt voor iedereen binnen je organisatie die actief wil bijdragen aan het toekomstbestendig maken van zijn of haar organisatie. Met name voor mensen die een belangrijke rol spelen in het klimaatbeleid van je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een mvo-manager of controller.

Kan ik met meer dan twee collega's meedoen?

De deelnameprijs is voor twee collega’s. Echter is het mogelijk om met meer collega’s mee te doen. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.

Zijn de bijeenkomsten online of offline?

De vier bijeenkomsten zijn allemaal offline. De locaties worden t.z.t. bekendgemaakt.

Praktische informatie

 • We raden aan om deel te nemen in duo-vorm. Hierbij neem je deel met een collega die net als jij – in een andere functie – een belangrijke rol speelt in het klimaatbeleid van je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een mvo-manager en een controller.
 • Partners van MVO Nederland betalen voor een enkele deelname of deelname in duo-vorm een aangepast tarief van 997 euro. Is je organisatie geen MVO Nederland-partner? Word partner en doe mee voor een gereduceerd tarief of betaal eenmalig 1997 euro.

CONTACT

Heb je vragen of wil je eerst een verkennend gesprek om te ontdekken of dit iets voor jou, je collega’s en je organisatie is? Christian helpt je graag verder. Direct aanmelden kan natuurlijk ook.

Schrijf je in


Christian Penning

Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk

Stuur mij een e-mail
+31 6 40 22 08 74

Plan een digitaal gesprek met mij in