EMMA Safety Footwear bestrijdt het gebruik van chemicaliën in schoenenproductie

EMMA Safety Footwear is geen alledaags schoenenmerk: ze produceren werk- en veiligheidsschoenen. De schoenen zijn speciaal gemaakt voor specifieke werkomstandigheden: voor bijvoorbeeld natte of juist heel droge ondergronden of met goede bescherming tegen slijtage of vocht. Met andere woorden: schoeisel dat tegen een stootje kan.

De veiligste schoenen

De producent vindt het niet alleen belangrijk dat de schoenen bescherming bieden aan de drager. De schoenen moeten zelf óók veilig zijn gemaakt. EMMA heeft een lijst met verboden en gelimiteerde chemicaliën en wilde graag verifiëren dat de leveranciers deze stoffen niet verwerken in de producten.

Lees hier hoe EMMA Safety Footwear de impact van schoenen in kaart bracht.

Duidelijke onderzoeksresultaten 

EMMA ging op onderzoek uit met advies van UL en met behulp van de IMVO-voucher. Ze vergeleken het onderzoek met de waarden uit de Restricted Substances List die ze hanteren. En dat leverde twee opvallende resultaten op. In een deel van de kunststof van de schoenen zat een te hoog percentage van de chemische stof Bisfenol A. Ook het percentage lood in de stalen neuzen van de schoenen was te hoog. 

Verbeteringen doorvoeren 

Voor alle betrokken leveranciers was het hoog tijd om aan de slag te gaan. Eén leverancier van de stalen neuzen heeft inmiddels kunnen aantonen dat de aangeleverde schoenen nu geen lood meer bevatten. Een andere producent van de schoenneuzen heeft het proces aangepast en laat een extern lab onderzoek doen. De derde leverancier is tot slot bezig met een alternatief voor het product waar de Bisfenol in zat. 

Kortom: EMMA Safety Footwear zet dankzij de IMVO-voucher duidelijke stappen. 

Bekijk alle cases