Een toekomstbestendige leersector

Leer is een prachtig product dat lang meegaat. Het is ook een product dat steeds meer vragen oproept. Consumenten, bedrijven, overheden en ngo’s willen een transparante, duurzame en diervriendelijke leerketen, maar slechts weinig bedrijven kunnen dit al garanderen. Desalniettemin zijn er volop kansen om leer te verduurzamen: steeds meer bedrijven voelden de urgentie voor verandering. De stijgende vraag naar veganistisch leer toont aan dat consumenten steeds kritischer worden. En overheden stellen steeds scherpere eisen op transparantie en traceerbaarheid. MVO Nederland speelt op deze kansen in en werkt actiegericht aan het verduurzamen van de leersector. Het einddoel? Een toekomstbestendige leersector.

Met aangesloten leerbedrijven richten we ons op drie focusthema’s: circulariteit, transparantie en traceerbaarheid. Daarbij houden we alle fasen in de leerketen in het oog: van veeteelt, slacht en looien tot retail, gebruik en verwerking.

We zetten de ervaring en expertise van leerbedrijven in om de sector verder te verduurzamen. Dit maken we concreet door bijvoorbeeld Community of Practices (COP) te organiseren waarin bedrijven, experts en ervaringsdeskundigen samen praktijkcasussen behandelen. Je krijgt persoonlijk contact met experts en collega-ondernemers die werken aan dezelfde uitdagingen. We zetten ook regelmatig projecten op waarin we interventies uitvoeren, al dan niet met hulp van externe financiering.

wij werken aan deze drie punten

  • We organiseren trainingen over duurzaam leer, bijvoorbeeld in samenwerking met het Convenant Duurzame Kleding en Textiel en non-profitorganisatie Four Paws. 
  • We zijn actief in het project Green Tanning Initiative om de milieuvriendelijke leerproductie én werkgelegenheid in Ethiopië te promoten.  
  • We stimuleren de samenwerking met lokale leerlooierijen en -fabrieken om productieprocessen te verduurzamen.  

waarom zou je aansluiten?

Wij zijn een de weinige onafhankelijke netwerkorganisaties met een focus op duurzaam leer. Alle leerbedrijven zijn welkom om aan te sluiten en te profiteren van de volgende voordelen:

  • vergroot je netwerk met gelijkgestemde ondernemers;
  • leer van de best practices van andere bedrijven;
  • deel jouw kennis met andere bedrijven;
  • neem deel aan gezamenlijke innovatieprojecten;
  • ga praktisch aan de slag met tips en tools om jouw bedrijf duurzamer te maken.

INTERESSANT VOOR JOU?

Of je nu werkzaam bent bij een importeur, modemerk, retailer of toeleverancier. Of bij een organisatie die oplossingen zoals audits en certificering biedt. Iedereen is welkom om collectief de sector toekomstbestendig te maken. Doe je mee? Op dit moment gingen 22 bedrijven jou voor. Zo werken we onder andere met Secrid, Solidaridad, InRetail, Fashion for Education en Leolux aan de verduurzaming van de leersector.

Wie ben je
Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je mobiele telefoonnummer in
Vul je e-mailadres in
Waar werk je
Vul je organisatienaam in
Vul je KVK in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft

Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden

Duurzame Inkoopwijzer Leer

Verantwoord inkopen van leerproducten is een complex proces dat voor bedrijven moeilijk kan zijn om mee aan de slag te gaan. Ben je bezig met inkoop van leer of leerproducten? Onze duurzame inkoopwijzer leer helpt je in 5 heldere stappen. Voor elk bedrijf dat leer inkoopt: of je nou merk, retailer of fabrikant bent.

Laat je ons weten hoe je heet?
Vul je achternaam in
We vernemen graag je functie
Vul je organisatienaam in
Geef aan hoeveel medewerkers jouw organisatie heeft
Selecteer de meest relevante voor jouw organisatie
Vul je e-mailadres in

Onderdeel van het Netwerk Textiel

Dit project wordt georganiseerd vanuit het Netwerk Textiel van MVO Nederland. Hierin werken bedrijven samen aan innovaties die circulair textiel mainstream moeten maken. Wil je ook werken aan het verduurzamen van de leersector? Dit kan door je aan te sluiten als partner van MVO Nederland. Laat hierboven je gegevens achter en we nemen snel contact met je op. Ben je al partner maar nog geen onderdeel van dit project? Meld het ons via contact@mvonederland.nl