ECOR zoekt in India een afzetmarkt voor duurzame werkplaten

Het is weinig bekend, maar toch schadelijk: het verbranden van de overblijfselen van de rijstplant na de oogst. Dit veroorzaakt veel luchtvervuiling in India. Om dit probleem aan te pakken en samen te werken met stakeholders ging ECOR als leidende partner van een consortium van partijen op onderzoek uit met de IMVO-voucher.

Zoektocht naar afzetmarkt 

ECOR zocht met hulp van (onder andere) de lokale adviseur So Now naar lokale partners in India die meubels kunnen produceren met duurzame grondstoffen, zoals na de oogst overgebleven rijststro. Ook had het consortium aandacht voor de verbetering van leefomstandigheden van de boeren.

Resultaten: win-win-win

In samenwerking met alle stakeholders zijn nieuwe producten ontwikkeld gemaakt van de vezels van de rijstplant. Zo redden ze waardevolle cellulose vezels van de brandstapel en maken ze er mooie, gezonde en duurzame meubels van. Dat scheelt enorm veel luchtvervuiling en CO2-uitstoot, en zorgt direct voor een extra inkomstenbron voor de boeren. Door het gebruik van de ECOR technologie is er door samenwerking met alle partners van niets, iets gemaakt en de markt voorzien van een duurzaam circulair product. 

Toekomstplannen

De vervolgstap is om de verkoop van de panelen verder op te schalen en ook uit te breiden naar andere landen. Via partner Material Innovation Center zijn samenwerkingen aangegaan met lokale stakeholders die o.a. de  gemeenschappen van ontwerpers en ambachtslieden ondersteunen. Daarnaast ontwikkelt deze stichting nieuwe toepassingen voor grondstoffen die momenteel nog worden gezien als afval en met de ECOR technologie ge-upcycled kunnen worden.  

Het resultaat stemt tevreden en het consortium ziet de IMVO-voucher als essentieel om duurzame ondernemersprojecten als deze te steunen. 

Lees alle cases