Doorbraak duurzame bedrijfskleding in zorg met voorbeeldcollectie ‘Zorgzame bedrijfskleding’

Een groep van grote Nederlandse zorginstellingen, textielfabrikanten en onafhankelijke experts presenteerden op 25 november 2015 op het Congres Gezonde Zorg in Rotterdam een voorbeeldcollectie van ondersteunende en duurzame kleding voor verplegend personeel: ‘Zorgzame bedrijfskleding’. De kledinglijn is uniek in de wereld.

De voorbeeldcollectie ‘Zorgzame bedrijfskleding’ bestaat uit boven- en onderkleding: een legging en T-shirt, met daaroverheen een jasje, broek en een vest. De groep van zorg- en textielexperts ontwikkelde de collectie om te laten zien wat allemaal mogelijk is om zorgkleding comfortabeler, duurzamer en gezonder te maken.

De onderkleding geeft zorgmedewerkers, die vaak zwaar fysiek werk doen, ondersteuning in de knieën en rug. De bovenkleding is voorzien van een antibacteriële coating, die de kans op bacteriële besmetting helpt verminderen. Elektronische ‘wearables’ in de kledingstukken kunnen een waarschuwingssignaal afgeven bij overbelasting, wat is bij te houden met een app.

Met trots gemaakt in Bangladesh

Niet alleen de kleding is zorgzaam voor zorgmedewerkers, ook voor makers en milieu wordt zorg gedragen. De stukken zijn geproduceerd in fabrieken in Tunesië en Bangladesh waar textielarbeiders een eerlijk loon krijgen en een veilige werkplek hebben. Bij de productie is rekening gehouden met de milieu impact . Ook de stoffen waarvan de kleding is gemaakt, voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen en de kleding is recyclebaar, wat op zijn beurt helpt om de afvalberg van zorginstellingen te verkleinen.

“We hebben een verantwoordelijkheid naar onze medewerkers, maar ook naar de maatschappij. Met deze kledinglijn combineren we het beste van twee werelden” – Floor Vinckers, stafmedewerker MVO bij UMC Groningen

Wat zijn de voordelen van zorgzame bedrijfskleding?

De voordelen: gezondere medewerkers, minder verzuim en lagere beheerskosten. Traditioneel kijken zorginstellingen vooral naar de aanschafkosten als ze bedrijfskleding inkopen. Het goedkoopste jasje  kan echter duurder uitpakken dan een slimme, duurzame variant, als je de integrale kosten van bedrijfskleding meerekent. Dat wil zeggen: inclusief de kosten voor onderhoud en verwerking, maar ook de besparingen op verzuim of besmettingsgevaar.

Op comfort hoeven de dragers van de duurzame zorgkleding niet in te leveren; medewerkers van de betrokken zorgorganisaties testten de stoffen en beoordeelden ze beter dan die van hun huidige kleding.

“Als medewerker in de zorg lever je grote inspannning. Het is dan heel fijn als je passende en ondersteunende kleding kan gebruiken, waarvan je weet dat er geen misstanden aan kleven. Dit project bewijst dat de markt duurzaam en innovatief wil meedenken aan het ontwikkelen van zo’n concept.” – Helene van der Vloed, MVO Netwerk Zorg

WIE NAMEN ER DEEL AAN HET PROJECT

De voorbeeldcollectie is ontwikkeld door een gelegenheidscollectief van Alcon Advies, BrabantZorg, by-wire.net, DutchSpirit, JJH Textiles, Newasco, Radboudumc, UMC Groningen, UMC Utrecht en Van Puijenbroek Textiel, onder leiding van het MVO Netwerk Zorg, in samenwerking met de internationale experts van MVO Nederland en met medewerking van Avans Hogeschool. Het project wordt gesteund door de Categoriemanager bedrijfskleding Rijk. Deze partijen willen met Zorgzame bedrijfskleding een nieuwe standaard zetten in duurzame én functionele zorgkleding.

Het project Zorgzame bedrijfskleding gaat in 2015 verder met testen en het delen van kennis en ervaring – ook in de productielanden. Dit zal gaan via het netwerk van alle betrokken partijen, inclusief MVO Nederland. Het doel: duurzame, ondersteunende bedrijfskleding beschikbaar maken voor iedereen in de zorg.