Tips & tools voor duurzaam ondernemen

Als je als ondernemer duurzaam wilt ondernemen helpen we je bij MVO Nederland graag. De eerste stappen kun je zelfs vandaag nog zetten. Op deze pagina vind je een overzicht van tips, tools en onderzoeksrapporten die we hebben gemaakt voor je. Ze linken stuk voor stuk naar een pagina met daarop meer informatie. Wil je direct aan de slag met duurzaam ondernemen? Bekijk dan onze overzichtspagina met stappenplannen.

Alle MVO Nederland-tips en -tools

100 mvo-tips

Omdat het goed voelt om dingen van een lijstje te kunnen afstrepen, hebben we maar liefst 100 mvo-tips voor je op een rij gezet. Ingedeeld in verschillende categorieën, zodat je zelf kunt bepalen waar jouw focus ligt.

CIRCULAIR ONDERNEMEN: IN 7 STAPPEN NAAR EEN CIRCULAIRE CHEMIESECTOR

Circulair ondernemen in de chemiesector is niet eenvoudig. Dit 7-stappenplan helpt ondernemers bij te dragen aan een circulaire chemiesector.

Duurzaamheidsrapportage: 4 trends om rekening mee te houden

De ontwikkelingen in het rapporteren op je duurzaamheidsprestaties gaan snel. Dit zijn de 4 trends waar je rekening mee moet houden.

MVO-beleid: de 8 meest gestelde vragen beantwoord

Het opstellen van een mvo-beleid is een goede eerste stap richting een toekomstbestendige onderneming. Omdat we ons als MVO Nederland kunnen voorstellen dat je vragen hebt over het opstellen van een mvo-beleid, hebben we de meest gestelde alvast voor je beantwoord in deze download.

Ongemak in de Boardroom: 7 good practices voor bestuurders en commissarissen

MVO Nederland ontwikkelde 7 good practices die commissaris en bestuurder toerusten om constructief en proactief met het ongemak in de boardroom om te gaan. Je downloadt ze hier.

transitiemodel: DIT helpt je naar de nieuwe economie

Modellen kunnen voor ondernemers als kompas dienen: waar zit jij als ondernemer in het model? En waar wil je naartoe? Dit transitiemodel helpt je op weg naar de nieuwe economie en is voorzien van een praktische toepassing van dat model.

VOOR MVO-MANAGERS: 7 INSTRUMENTEN OM DE KOERS TE BEÏNVLOEDEN

Als mvo-manager heb je de leukste baan die er is, maar ook een lastige. Dit zijn jouw zeven instrumenten om de duurzame koers in jouw organisatie te beïnvloeden.

Onderzoeken

Analyse verkiezingsprogramma’s 2023

Vind hier onze analyse van de verkiezingsprogramma’s van 16 politieke partijen op de zeven thema’s van de nieuwe economie. En krijg zo inzicht in hoezeer politieke partijen op de hand van jouw belangen als ondernemer zijn.

ANALYSE VERKIEZINGSPROGRAMMA’S 2021

Vind hier onze analyse van de verkiezingsprogramma’s van 17 politieke partijen op de zeven thema’s van de nieuwe economie. En krijg zo inzicht in hoezeer politieke partijen op de hand van jouw belangen als ondernemer zijn.

NEX-ONDERZOEKSRAPPORT 2023

Hoe ver zijn we op weg naar de nieuwe economie? Dat meten we in de Nieuwe Economie Index (NEx), een jaarlijks onderzoek dat in één cijfer uitdrukt hoe duurzaam het Nederlands bedrijfsleven is. Download het onderzoeksrapport voor meer informatie over dit onderzoek.

E-mailcursus

CRASH COURSE: IN VIJF STAPPEN NAAR DUURZAME KOFFIE IN JOUW BEDRIJF

Wil je weten hoe jij kan meestrijden voor een duurzame toekomst voor koffie? Doe dan de crashcourse van het Futureproof Coffee Collective, waarin we je in vijf stappen meenemen richting duurzame koffie in jouw bedrijf.

Tools

MVO RISICO CHECKER

Ondernemers die inkopen, exporteren of zelf produceren in het buitenland kunnen deze (korte) check doen om te ontdekken welke internationale mvo-risico’s ze lopen met hun handelsactiviteiten en wat ze kunt doen om die risico’s te beperken.

MVO START

Kom erachter hoe jij je organisatie zo snel mogelijk naar de nieuwe economie kunt brengen met deze tool. Vul de vragen in en ontvang jouw persoonlijke mvo-score.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.