Nu aan de slag

Als je als ondernemer nu al aan de slag wilt met toekomstbestendig ondernemen, dan helpen we je bij MVO Nederland graag. De eerste stappen kun je zelfs vandaag nog zetten. Op deze pagina vind je een overzicht van alle downloads, tools, onderzoeksrapporten en andere middelen waarmee MVO Nederland je kan ondersteunen op weg naar de nieuwe economie. Ze linken stuk voor stuk naar een pagina met daarop meer informatie. Beschikbaar voor iedereen.

Algemeen: op weg naar de nieuwe economie

100 mvo-tips

Omdat het goed voelt om dingen van een lijstje te kunnen afstrepen, hebben we maar liefst 100 mvo-tips voor je op een rij gezet. Ingedeeld in verschillende categorieën, zodat je zelf kunt bepalen waar jouw focus ligt.

MVO-beleid: de 8 meest gestelde vragen beantwoord

Het opstellen van een mvo-beleid is een goede eerste stap richting een toekomstbestendige onderneming. Omdat we ons als MVO Nederland kunnen voorstellen dat je vragen hebt over het opstellen van een mvo-beleid, hebben we de meest gestelde alvast voor je beantwoord in deze download.

transitiemodel: DIT helpt je naar de nieuwe economie

Modellen kunnen voor ondernemers als kompas dienen: waar zit jij als ondernemer in het model? En waar wil je naartoe? Dit transitiemodel helpt je op weg naar de nieuwe economie en is voorzien van een praktische toepassing van dat model.

Specifieke thema's

IKWILCIRCULAIRINKOPEN.NL

Of je nu nog niet weet wat circulair inkopen is of er al wat verder mee bent – het is en blijft een uitdaging. Deze website helpt je op basis van jouw rol de volgende stappen te zetten.

CIRCULAIR ONDERNEMEN: IN 7 STAPPEN NAAR EEN CIRCULAIRE CHEMIESECTOR

Circulair ondernemen in de chemiesector is niet eenvoudig. Dit 7-stappenplan helpt ondernemers bij te dragen aan een circulaire chemiesector.

CIRCULAIR ONDERNEMEN: VERSNELLINGSHUIS

Ontvang kosteloos advies over circulair ondernemen via deze website. Er zijn experts en kennis beschikbaar om je netwerk te versterken en inspiratie op te doen om zelf aan de slag te gaan.

Duurzaamheidsrapportage: 4 trends om rekening mee te houden

De ontwikkelingen in het rapporteren op je duurzaamheidsprestaties gaan snel. Dit zijn de 4 trends waar je rekening mee moet houden.

AAN DE SLAG MET CIRCULAIR & INCLUSIEF ONDERNEMEN

Circulair en inclusief ondernemen zijn allebei belangrijk voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Sterker nog: ze kunnen elkaar versterken. Dit praktische 5-stappenplan helpt je dat voor elkaar te krijgen.

AAN DE SLAG MET CO2-BEPRIJZING

Wil jij aan de slag met CO2-beprijzing in jouw organisatie? Dit praktisch en concreet ‘Aan de slag met CO2-beprijzing’-stappenplan vormt de basis voor jouw acties.

AAN DE SLAG MET ECHTE PRIJZEN

In het denken over duurzaamheid is het rekenen met echte prijzen een klassieker. MVO Nederland ontwikkelde een ‘Aan de slag met echte prijzen’ met daarin een stappenplan om zelf aan de slag te gaan, zoals de titel al zegt.

Aan de slag met SCIENCE BASED TARGETS

Science Based Targets (SBT) zijn klimaatwetenschappelijke doelen die je helpen je CO2-reductie in lijn te brengen met de internationale klimaatdoelen. Met het stappenplan ‘Aan de slag met Science Based Targets’ weet je waar, en vooral hoe je moet beginnen.

Aan de slag met sturen op maatschappelijke impact

In hoeverre draag je bij aan een duurzame, nieuwe economie? Hoe verklein je je negatieve impact? En misschien nog wel belangrijker: hoe vergroot je de positieve maatschappelijke impact van je bedrijf? In het stappenplan ‘Aan de slag met sturen op maatschappelijke impact’ helpen we je dit door te voeren in je bedrijfsvoering.

VOOR MVO-MANAGERS: 7 INSTRUMENTEN OM DE KOERS TE BEÏNVLOEDEN

Als mvo-manager heb je de leukste baan die er is, maar ook een lastige. Dit zijn jouw zeven instrumenten om de duurzame koers in jouw organisatie te beïnvloeden.

Onderzoeken

ANALYSE VERKIEZINGSPROGRAMMA’S 2021

Vind hier onze analyse van de verkiezingsprogramma’s van 17 politieke partijen op de zeven thema’s van de nieuwe economie. En krijg zo inzicht in hoezeer politieke partijen op de hand van jouw belangen als ondernemer zijn.

NEX-ONDERZOEKSRAPPORT 2022

Hoe ver zijn we op weg naar de nieuwe economie? Dat meten we in de Nieuwe Economie Index (NEx), een jaarlijks onderzoek dat in één cijfer uitdrukt hoe duurzaam het Nederlands bedrijfsleven is. Download het onderzoeksrapport voor meer informatie over dit onderzoek.

Financiële hulp

VOOR MKB-ONDERNEMERS MET INTERNATIONALE AMBITIES: DE IMVO-VOUCHER

Als je op zoek bent naar financiële steun voor het verduurzamen van je keten biedt MVO Nederland je de IMVO-voucher. Hiermee krijg je vijftig procent terug van de kosten voor het inhuren van een externe adviseur om jouw internationale handelsketen te verduurzamen.

Tools

MVO RISICO CHECKER

Ondernemers die inkopen, exporteren of zelf produceren in het buitenland kunnen deze (korte) check doen om te ontdekken welke internationale mvo-risico’s ze lopen met hun handelsactiviteiten en wat ze kunt doen om die risico’s te beperken.

MVO START

Kom erachter hoe jij je organisatie zo snel mogelijk naar de nieuwe economie kunt brengen met deze tool. Vul de vragen in en ontvang jouw persoonlijke mvo-score.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als +8000 professionals aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.