Nu aan de slag

Algemeen: op weg naar de nieuwe economie

Nieuwe Businessagenda

Ons contentplatform toont ondernemers de snelste route naar de nieuwe economie via inspirerende artikelen, interviews en podcasts aan de hand van zeven thema’s.

Wegwijzer: 6 kansen die corona je biedt

Duurzamer uit de coronacrisis komen kan. Deze wegwijzer helpt je door zes kansen op een rij te zetten, elk voorzien van een praktische checklist met acties die je morgen al kunt uitvoeren.

Download: 100 mvo-tips

Omdat het goed voelt om dingen van een lijstje te kunnen afstrepen, hebben we maar liefst 100 mvo-tips voor je op een rij gezet. Ingedeeld in verschillende categorieën, zodat je zelf kunt bepalen waar jouw focus ligt.

Download: de 8 meest gestelde vragen over MVO-beleid beantwoord

Het opstellen van een mvo-beleid is een goede eerste stap richting een toekomstbestendige onderneming. Omdat we ons als MVO Nederland kunnen voorstellen dat je vragen hebt over het opstellen van een mvo-beleid, hebben we de meest gestelde alvast voor je beantwoord in deze download.

Dit transitiemodel helpt je naar de nieuwe economie

Modellen kunnen voor ondernemers als kompas dienen: waar zit jij als ondernemer in het model? En waar wil je naartoe? Dit transitiemodel helpt je op weg naar de nieuwe economie en is voorzien van een praktische toepassing van dat model.

Specifieke thema's

EERLIJKE PRIJZEN: IN 3 STAPPEN NAAR CO2-BEPRIJZING

Bereid je voor op het werken met een interne CO2-prijs. Dit 3-stappenplan helpt je op weg en biedt een richtlijn voor de prijs die je kunt rekenen voor een ton CO2-uitstoot.

Duurzaamheidsrapportage: 4 trends om rekening mee te houden

De ontwikkelingen in het rapporteren op je duurzaamheidsprestaties gaan snel. Dit zijn de 4 trends waar je rekening mee moet houden.

VOOR MVO-MANAGERS: 7 INSTRUMENTEN OM DE KOERS TE BEÏNVLOEDEN

Als mvo-manager heb je de leukste baan die er is, maar ook een lastige. Dit zijn jouw zeven instrumenten om de duurzame koers in jouw organisatie te beïnvloeden.

CIRCULAIR ONDERNEMEN: IN 7 STAPPEN NAAR EEN CIRCULAIRE CHEMIESECTOR

Circulair ondernemen in de chemiesector is niet eenvoudig. Dit 7-stappenplan helpt ondernemers bij te dragen aan een circulaire chemiesector.

CIRCULAIR ONDERNEMEN: VERSNELLINGSHUIS

Ontvang gratis advies over circulair ondernemen via deze website. Er zijn experts en kennis beschikbaar om je netwerk te versterken en inspiratie op te doen om zelf aan de slag te gaan.

Onderzoeken

NEX-ONDERZOEKSRAPPORT 2021

Hoe ver zijn we op weg naar de nieuwe economie? Dat meten we in de Nieuwe Economie Index (NEx), een jaarlijks onderzoek dat in één cijfer uitdrukt hoe duurzaam het Nederlands bedrijfsleven is. Download het onderzoeksrapport voor meer informatie over dit onderzoek.

ANALYSE VERKIEZINGSPROGRAMMA’S 2021

Vind hier onze analyse van de verkiezingsprogramma’s van 17 politieke partijen op de zeven thema’s van de nieuwe economie. En krijg zo inzicht in hoezeer politieke partijen op de hand van jouw belangen als ondernemer zijn.

Oplossingen voor specifieke sectoren

Op zoek naar een uitgewerkte oplossing voor hoe we een hele sector kunnen verduurzamen? We werkten ze uit in de onderstaande documenten.

ECHTE PRIJZEN IN DE LUCHTVAART

Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen moet de luchtvaartsector gaan rekenen met echte prijzen. Een opgave die alleen slaagt als de overheid lef toont. In dit betoog lees je hoe dat zit.

DE OPLOSSING VOOR OVERTOERISME

Het toerisme loopt wereldwijd uit de hand. MVO Nederland heeft een oplossing bedacht die positieve effecten biedt voor bewoners, bezoekers, de toeristische industrie en de natuur. En zo voor de nieuwe economie.

Financiële hulp

VOOR MKB-ONDERNEMERS MET INTERNATIONALE AMBITIES: DE IMVO-VOUCHER

Als je op zoek bent naar financiële steun voor het verduurzamen van je keten biedt MVO Nederland je de IMVO-voucher. Hiermee krijg je vijftig procent terug van de kosten voor het inhuren van een externe adviseur om jouw internationale handelsketen te verduurzamen.

Tools

MVO RISICOCHECKER

Ondernemers die inkopen, exporteren of zelf produceren in het buitenland kunnen deze (korte) check doen om te ontdekken welke internationale mvo-risico’s ze lopen met hun handelsactiviteiten en wat ze kunt doen om die risico’s te beperken.

MVO START

Kom erachter hoe jij je organisatie zo snel mogelijk naar de nieuwe economie kunt brengen met deze tool. Vul de vragen in en ontvang jouw persoonlijke mvo-score.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.